Δένδιας προς Άγκυρα: Η περιοχή μας δεν θα επιστρέψει στον 19ο αιώνα

«Η περιοχή μας δεν θα επιστρέψει στον 19ο αιώνα. Θα πορευθεί στον 21ο επί τη βάσει των κοινών κατανοήσεων» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

«Η ανάληψη πρωτοβουλιών συνεργασίας αντίδοτο στις αναθεωρητικές τάσεις της Άγκυρας»

«Έχουμε νέες παράνομες ενέργειες από την Τουρκία. Προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική διαλόγου. Προκαλώντας στα Βαρώσια, έχουμε σαφή παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα αυτές τις ενέργειες. Θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ανάσχεσης της επιθετικότητας της Τουρκίας» σημείωσε.

Τονίσαμε, από κοινού, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, ότι το αντίδοτο στις αναθεωρητικές βλέψεις τη Τουρκίας είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, βασική αρχή είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. «Χαιρετίζω την εξομάλυνση Ισραήλ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Ελλάδα κατέθεσε τη συνεισφορά της στη σταθερότητα της περιοχής, με συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, και με Αλβανία για τη Χάγη. Δείξαμε πώς οι σύγχρονες χώρες λύνουν τις διαφορές τους. Με συμφωνία ή παραπομπή στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα. Είμαστε περήφανοι για αυτό. Μέσα σε λίγους μήνες λύσαμε διαφορές που ήταν άλυτες για μισό αιώνα. Αυτό αποτελεί υπόδειγμα για το πώς διασφαλίζεις ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας» υπογράμμισε.

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια. «Κατέρριψε έναν υπόγειο μύθο πολλών ετών, ότι η Ρωσία αντιτίθεται στο δικαίωμα της χώρας μας» σχολίασε.