Δερμιτζάκης: «Δε θα μας σώσουν οι διπλές μάσκες»

382

Ένας χρόνος από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Μανώλης Δερμιτζάκης και Δημήτρης Παρασκευής μιλούν στο newsit.gr για την κατάσταση. Δεν… μας σώζουν οι διπλές μάσκες, όπως λένε. Τα μέτρα που προτείνουν.

Δύο εβδομάδες μετά την επιβολή του τελευταίου lockdown, η κατάσταση στην Αττική απέχει ακόμα από το να χαρακτηρίζεται «σταθερή», ενώ και τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία τις τελευταίες τρεις ημέρες με τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού να πολλαπλασιάζονται σε Αθήνα και Κρήτη

Σήμερα μάλιστα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Με το βλέμμα λοιπόν στραμμένο σε ένα ΕΣΥ που αυτή τη στιγμή «δεινοπαθεί» όλο και περισσότεροι αναρωτιούνται τι πηγαίνει λάθος ή δεν λειτουργεί καλά σε αυτό το lockdown .

«Το lockdown είναι κάτω από τις προσδοκίες»

«Νομίζω ότι αυτό το lockdown είναι κάτω από τις προσδοκίες όσων το αποφάσισαν» λέει στο newsit.gr ο καθηγητής Γενετικής στην Γενεύη, Μανώλης Δερμιτζάκης και συμπληρώνει: «Αυτή η συνταγή δεν δείχνει να πετυχαίνει. Όλα φυσικά έχουν να κάνουν με το πως λειτουργεί το κοινό. Υπάρχουν απ’ ο, τι φαίνεται παραθυράκια που ο κόσμος τα εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Στην ουσία, δεν υπάρχει απομόνωση, ο κόσμος βρίσκει τον τρόπο να βρίσκεται σε άλλους χώρους. Υπάρχουν συναναστροφές».

Κατά τον ίδιο, άλλο ένα ζητούμενο είναι αν η τηλεργασία είναι στο μάξιμουμ και αν αυτό τηρείται. Το πιο βασικό ερώτημα που πρέπει όμως να απαντηθεί για τον κ. Δερμιτζάκη είναι αν τελικά αυτό το lockdown ταιριάζει στην νοοτροπία, την ψυχοσύνθεση και την καθημερινότητα των Ελλήνων. H άποψη του ίδιου είναι πως δεν ταιριάζει.

«Δε θα μας σώσουν οι διπλές μάσκες»

Όπως εξηγεί: «Αν δεν υπάρχει κάποιου είδους αποσυμπίεση για τον κόσμο δεν θα μπορεί να πετυχαίνει και το lockdown. Κάθε κουλτούρα, κάθε χώρας, χρειάζεται και διαφορετική διαχείριση. Είναι λοιπόν η διαχείριση της πανδημίας που πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα. Ούτε οι μεταλλάξεις είναι υπεύθυνες για αυτό που συμβαίνει τώρα, ούτε οι διπλές μάσκες θα μας σώσουν. H πανδημία είναι θέμα κοινωνικό και ανάλογη πρέπει να είναι η αντιμετώπισή της».

Όπως συνεχίζει να εξηγεί, αυτό που χρειάζεται πια είναι μια πολυπαραγοντική αντιμετώπιση. «Τα lockdown δεν μπορούν να έχoυν μόνο υγειονομικά χαρακτηριστικά. O απλοικός τρόπος και οι διαταγές δεν αρκούν» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως τα μέτρα πρέπει να προσαρμοστούν στις υποδομές, τη ψυχολογία και την οικονομία του ελληνικού κράτους και άρα η επιτροπή να μην απαρτίζεται μόνο από λοιμωξιολόγους αλλά και από επιστήμονες και ειδικούς και από άλλους χώρους.

«Αργεί ακόμα η κανονικότητα»

Ο ίδιος μάλιστα έδωσε και ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, λέγοντας πως αν τα καφέ μπορούσαν να είναι ανοιχτά με σωστή διαχείριση του κόσμου στους εξωτερικούς χώρους θα αποφεύγαμε το συνωστισμό στα σπίτια, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Στην Ελβετία όπου διαμένει ο κ. Δερμιτζάκης, o κόσμος όπως λέει, δεν έχει την ανάγκη να πιεί έναν καφέ μετά τη δουλειά του, στην Ελλάδα όμως αυτή η ανάγκη είναι ισχυρή.

Αν πάντως δεν αλλάξει μορφή το lockdown και με τον κόσμο πια να έχει κουραστεί καταφανώς, ο κος Δερμιτζάκης θεωρεί πως στην ουσία ο ορίζοντας μας για επιστροφή στην κανονικότητα είναι ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και αυτό ακόμα αργεί.