Δέσμευση ΗΠΑ και Νότιας Κορέας για αποτροπή απέναντι στις δοκιμές της Β. Κορέας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα θα διατηρήσουν την “ισχυρότερη δυνατή κοινή αποτροπή” απέναντι στις “ενέργειες κλιμάκωσης” της Βόρειας Κορέας, δήλωσε σήμερα ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, εν μέσω ανησυχιών ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Σουνγκ Κιμ και ο αναπληρωτής του, Γιουνγκ Πακ, συναντήθηκαν με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του απεσταλμένου για τα πυρηνικά Νο Κιού-ντουκ, μετά την άφιξή τους νωρίς σήμερα στη Σεούλ για πενθήμερη επίσκεψη.

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ότι δεν θα δεχθούμε τις δοκιμές κλιμάκωσής της ως κάτι κανονικό”, δήλωσε ο Κιμ στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες του με τον Νο.

Ο Κιμ αναφερόταν στη Βόρεια Κορέα με το επίσημο όνομά της, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

“Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να διατηρηθεί η ισχυρότερη δυνατή αποτρεπτική ικανότητα στη χερσόνησο”, είπε.

Ο Κιμ είπε ακόμη πως οι σύμμαχοι θα “ανταποκριθούν υπεύθυνα και αποφασιστικά σε προκλητική συμπεριφορά”, υπογραμμίζοντας την προθυμία του να μιλήσει με τη Βόρεια Κορέα “οπουδήποτε χωρίς όρους”.

Η άφιξη του Κιμ συνέπεσε με την έναρξη ετήσιων στρατιωτικών γυμνασίων διάρκειας εννέα ημερών ανάμεσα σε στρατεύματα των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Τα γυμνάσια αποτελούνται από “εκπαίδευση αμυντικής θέσης διοίκησης με χρήση προσομοίωσης από υπολογιστή” και δεν θα περιλαμβάνουν ελιγμούς στο πεδίο από στρατεύματα, ανέφερε χθες, Κυριακή, το Γενικό Επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα έχει καταδικάσει τα γυμνάσια χαρακτηρίζοντάς τα πρόβες πολέμου και αυτά έχουν περιοριστεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω προσπαθειών να δεσμευθεί η Πιονγκγιάνγκ στη διπλωματία και λόγω των περιορισμών της COVID-19.

Το Σάββατο η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή πυραύλων που μπορούν να φέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ έχει κατ΄επανάληψη προτείνει συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, όμως η Πιονγκγιάνγκ έχει απορρίψει μέχρι τώρα αυτές τις προσεγγίσεις, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι διατηρεί εχθρικές πολιτικές όπως οι κυρώσεις και οι στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο Κιμ αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τη μεταβατική ομάδα του εκλεγμένου προέδρου Γουν Σουκ-γεόλ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα τον Μάιο.