Το αποτέλεσµα των επαναληπτικών εκλογών στη Χειµάρρα την περασµένη Κυριακή θίγει τους οµογενείς, δοκιµάζει εκ νέου τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, υποσκάπτει την πορεία της γείτονος προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθιστώντας την τελείως ανυπόληπτη στα µάτια των Ευρωπαίων και διεθνών εταίρων. Η απώλεια της δηµαρχίας δεν οφείλεται µόνο στο ότι πρώτη φορά η κυβέρνηση Ράµα αρνήθηκε σε χιλιάδες δηµότες να ψηφίσουν µε τα παλιά δελτία ταυτότητάς τους, γεγονός που καταγγέλθηκε και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και στην πληθυσµιακή αλλοίωση του δήµου.
Οπως επισηµαίνουν στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» στελέχη της «Οµόνοιας», το 2015, στο πλαίσιο της διοικητικής ανακατάταξης, ενσωµατώθηκαν στη Χειµάρρα οι µουσουλµανικές κοινότητες Βρανίστι και Μπόρσι. Κι ενώ ο υποψήφιος της «Οµόνοιας» Πέτρος Γκικουρίας συγκέντρωσε έναντι του αντιπάλου του Βαγγέλη Τάβου περίπου 500 ψήφους παραπάνω στα εκλογικά τµήµατα της Χειµάρρας (1.513 και 860 αντίστοιχα), στο Βρανίστι ο Τάβος υπερίσχυσε µε 1.165 ψήφους (Γκικουρίας µόλις 141) και στο Μπόρσι µε 860 ψήφους (Γκικουρίας 179).
Συνολικά ο Τάβος έλαβε 5.027 ψήφους (58,62%) και ο Γκικουρίας 3.545 (41,38%), δηλαδή 1.522 ψήφους παραπάνω, όταν µόνον σε Βρανίστι και Μπόρσι πήρε 1.705 περισσότερες από τον Γκικουρία.
Τι κι αν ο 60χρονος οµογενής, που άφησε τις επιχειρήσεις του στο Μέριλαντ των ΗΠΑ και γύρισε πριν από ένα µήνα για να βοηθήσει τον τόπο του, πέτυχε υπό πολύ αντίξοες συνθήκες να κρατήσει τα ποσοστά του Φρέντη Μπελέρη, διατηρώντας έτσι άσβεστη την ελπίδα για τους κατοίκους της περιοχής… Οι καταγγελίες ότι «η οµάδα Τάβου πλήρωνε 300 ευρώ την ψήφο και εκφόβιζε τον κόσµο» κυριάρχησαν λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Βέβαια τον Μάιο του 2023 είχαν συλλάβει υποτίθεται… επ’ αυτοφώρω για απόπειρα εξαγοράς ψηφοφόρων τον Μπελέρη στην είσοδο του εστιατορίου του, ωστόσο τώρα κανείς δεν είδε ούτε άκουσε τίποτα.
Ο Μπελέρης, παρότι φυλακίστηκε, εξελέγη δήµαρχος και ένα χρόνο µετά ευρωβουλευτής µε τη Ν.∆. Εν τούτοις το αίτηµα αποφυλάκισης που εξετάστηκε στις 31 Ιουλίου απορρίφθηκε, αν και λίγες εβδοµάδες πιο πριν οι Αλβανοί τον άφησαν επί 5 ηµέρες χωρίς περιορισµούς να µεταβεί, περνώντας από την Αθήνα, σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο για να ορκιστεί!
Οι παραλογισµοί δεν έχουν τελειωµό και ο ευτελισµός δεν µπορεί να προσδιορίσει την απείρως χειρότερη κατάσταση, διότι ο πρώην δήµαρχος Γκόρος, που έχασε από τον Μπελέρη, εξακολουθούσε να ασκεί τα καθήκοντά του έως ότου συλληφθεί και προφυλακιστεί 10 µήνες µετά την ήττα του, ενώ ο Τάβος, που έλεγε ότι δεν τον ενδιαφέρει η δηµαρχία αφού ούτως ή άλλως δεν κατάγεται από τη Χειµάρρα, τέθηκε επικεφαλής του σοσιαλιστικού ψηφοδελτίου του Ράµα, αλλά «δεν τολµά να περπατήσει στην πόλη».
Τάβος: Στο στόχαστρο από το 1996
Ο Τάβος είχε βρεθεί στο στόχαστρο ήδη από το 1996, όταν κατέβηκε πρώτη φορά ως υποψήφιος µε το Σοσιαλιστικό Κόµµα στη µειονοτική περιοχή της ∆ρόπολης, επειδή θεωρήθηκε ότι διέσπασε τους Ελληνες της περιοχής. Η µειονότητα µέχρι τότε εκπροσωπούνταν από το κόµµα της «Οµόνοιας». Τα τελευταία χρόνια, µάλιστα, βρέθηκε πολλάκις αντιµέτωπος µε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής οµογένειας.
Οι Χειµαρριώτες τον αποκαλούν «εισαγόµενο», υπενθυµίζοντας τις προ 4ετίας δηµόσιες καταγγελίες του για εξαγορές ψήφων από τον Εντι Ράµα! Σε συνέντευξή του στο Euronews παραδέχθηκε ότι έχει µεταφέρει µέλη της οικογένειάς του από τη ∆ρόπολη στη Χειµάρρα, µε σκοπό να προστατεύσουν τις ψήφους του την ηµέρα των εκλογών. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «παράνοµες µετεγγραφές», υποστηρίζοντας ότι «αυτές αποσκοπούν στη χειραγώγηση του εκλογικού αποτελέσµατος». Στις αρχές Ιουνίου παρουσιάστηκε στο Ειδικό ∆ικαστήριο κατά της διαφθοράς και του οργανωµένου εγκλήµατος (SPAK), εξαιτίας µιας καταγγελίας του 2021.
Σύµφωνα µε τα αλβανικά ΜΜΕ, ο Τάβος εµφανίζεται ως εµπλεκόµενος στον φάκελο της υπόθεσης lobbying του κόµµατος LSI (κόµµα του Ιλίρ Μέτα, του οποίου ήταν βουλευτής) που ερευνά το SPAK, όπου εξετάζεται η συνδιαλλαγή µε Αµερικανούς αξιωµατούχους την παραµονή των εκλογών του 2017 στη γείτονα χώρα.
Οπως είχε αποκαλύψει η αµερικανική εφηµερίδα «Mother Jones», την παραµονή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της Αλβανίας ο όµιλος McKeon υπέγραψε σύµβαση lobbying ύψους 15 χιλιάδων δολαρίων µηνιαίως µε τo LSI. Το συµβόλαιο δεν υπογράφηκε από στελέχη του LSI, αλλά από τον Ελληνα δικηγόρο Ηρακλή Φιδετζή, ο οποίος συνδέεται µε τον Βαγγέλη Τάβο. Υπήρχαν επίσης υποψίες ότι µια επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, στα τέλη Απριλίου του 2017, σχετίζεται µε τις συναντήσεις που οργάνωσε το McKeon Group µε Ρεπουµπλικανούς του Κογκρέσου για λογαριασµό της εταιρείας Dorelita.
Κτηµαταγορά
Σύµφωνα µε άλλο ρεπορτάζ του αλβανικού καναλιού Pamfleti, εµπλέκεται ακόµη στην υπόθεση αγοραπωλησίας του Κάστρου του Λυκουρσίου των Αγίων Σαράντα, το οποίο πωλήθηκε εξολοκλήρου σε Αλβανό επιχειρηµατία που έχει κατηγορηθεί για τραυµατισµό πολίτη µε καλάσνικοφ, εµπόριο ναρκωτικών και πλήθος ακόµη αδικηµάτων. Εν προκειµένω, διεθνής έµπορος ναρκωτικών µε «φάκελο» σε Αλβανία και Ιταλία απέκτησε το 100% του κάστρου στις 4 Ιουλίου 2023 από την εταιρεία «Αlb Τavos», συµφερόντων της οικογένειας του Τάβου και του ανιψιού του. Τον Ιούλιο του 2023 ο Τσαούση κατάφερε να αγοράσει το 100% της εταιρείας «Αlb Τavos» που διαχειριζόταν το κάστρο του Λυκουρσίου µετατρέποντάς το σε εστιατόρια και καφετέριες.
Είχε προηγηθεί η αγορά του 50% το 2017 και ολοκληρώθηκε η εξαγορά το καλοκαίρι του 2023 έναντι 1,5 εκατοµµυρίου ευρώ. Το τελευταίο διάστηµα µάλιστα -και µετά τη συγκεκριµένη αγοραπωλησία- συζητείται έντονα η επιχειρηµατική δραστηριοποίηση της οικογένειάς του σε µεγάλη ξενοδοχειακή µονάδα στην περιοχή της Πρέβεζας.
Εννοείται ότι µετά την εκλογή Τάβου τίθεται σε εφαρµογή το σχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης, που δεν αφορά µόνο τις εκτάσεις-φιλέτα των οµογενών στα παράλια, αλλά και µέσα στην πόλη. Το περιβόητο master plan προβλέπει την αυθαίρετη κατεδάφιση συνολικά 70 ακινήτων, τα οποία όλως τυχαίως ανήκουν µόνο σε οµογενείς, ώστε να δηµιουργηθούν χώροι πρασίνου, αλλά και οικοδοµικά τετράγωνα όπου θα κατασκευαστούν τουριστικές κατοικίες. Οι επεµβάσεις αφορούν τόσο την παλιά πόλη, το Κάστρο, που βρίσκεται µέσα και γύρω από το παλιό κάστρο της Χειµάρρας, όσο και την παραλιακή τουριστική περιοχή της Σπηλιάς.
Παράλληλα τροποποιήθηκε ολοκληρωτικά ο συντελεστής δόµησης, ο οποίος πλέον επιτρέπει στους εργολάβους να κατασκευάζουν πολυώροφες πολυκατοικίες, εξασφαλίζοντας µακροχρόνια τη δηµογραφική αλλαγή και µέσα στην πόλη, αφού η πλειονότητα των αγοραστών των νέων διαµερισµάτων θα είναι Αλβανοί από τα Τίρανα και από άλλες περιοχές.
Σε αυτό περιλαµβάνονται επίσης ελληνικές περιουσίες που θα απαλλοτριωθούν υπέρ του αλβανικού ∆ηµοσίου και στη συνέχεια θα δοθούν σε µεγαλοεργολάβους για τις επενδύσεις τους.
Πηγή: Parapolitika.gr