Διαδοχικές συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς την Πέμπτη

Διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα έχει αύριο Πέμπτη 23 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο γραφείο του στη Βουλή. Όπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Οι επικείμενες επαφές του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ανακοινώθηκαν εν μέσω της νέας έντασης στα ελληνοτουρκικά που πυροδότησε η ναυτική οδηγία (Navtex) που εξέδωσε η Τουρκία για τη διεξαγωγή ερευνών στον θαλάσσιο χώρο νοτίως και ανατολικώς του Καστελόριζου από χθες έως τις 2 Αυγούστου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τις ενέργειες της Τουρκίας, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες το απόγευμα. Επίσης όπως έγινε γνωστό η κ. Μέρκελ είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα συντηρεί αμείωτη την ένταση. Με σημερινή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι υποστήριξε πως οι έρευνες του Oruc Reis θα γίνουν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Ελλάδας.

Από την πλευρά του η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex με την οποία ακυρώνει την χθεσινή παράνομη τουρκική Navtex και καλεί τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν. Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή. Αντίστοιχη Νavtex εξέδωσε και η Κύπρος.