Διάγγελμα Μητσοτάκη: Κλείνουν για ένα μήνα εστιατόρια, καφέ, μπαρ, σινεμά, μουσεία και θέατρα – Μέτρα ενίσχυσης 1.5 δις

636

Προσωρινό «λουκέτο» στους χώρους εστίασης και πολιτισμού/ψυχαγωγίας από τη Τρίτη το πρωί και για όλο το Νοέμβριο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία προσπάθεια αναχαίτισης του δεύτερου κύματος πανδημίας του κορωνοϊού, που σαρώνει όλη σχεδόν την Ευρώπη.

Η εστίαση θα λειτουργεί το διάστημα αυτό μόνο για take away και delivery.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δημιουργείται μια ζώνη “αυξημένου κινδύνου”, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή, πρακτικά, όλη η Αττική και η Βόρεια Ελλάδα.

Σε αυτή τη ζώνη, λοιπόν (όχι δηλαδή σε όλη την Ελλάδα) από της Τρίτη και για ένα μήνα αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης – πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής απ’ το κατάστημα.

Το ίδιο θα ισχύει και για τους εξής χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία, θέατρα και κλειστά γυμναστήρια. Ενώ ανοιχτά παραμένουν κομμωτήρια και ξενοδοχεία.

Σε αντίθεση με την άνοιξη και παρά τα σενάρια που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες, δεν απαγορεύονται τελικά οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ούτε φυσικά εντός του ίδιου νομού.

«Με άλλα λόγια», όπως είπε στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός, “οι νέοι κανόνες, που θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης, επικεντρώνονται στις δύο εστίες που διαπιστωμένα ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και τη μετακίνηση. Ενώ διατηρούν σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και παραμένουν ανοικτές υπηρεσίες όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια, γιατί εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται.”

Στο τεχνικό σκέλος των νέων μέτρων, από τη Δευτέρα και για ένα μήνα, τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται πλέον σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου.

Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα. Αυτοί, δηλαδή, που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο». Τόσο στις περιοχές στη ζώνη επιτήρησης, όσο και σε αυτές στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, σε όλη δηλαδή την Ελλάδα, θα ισχύουν από τη Τρίτη τα ακόλουθα μέτρα:

– Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

– Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί

– Εφαρμογή κατά 50% της τηλεργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα

– Πλήρης τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια

– Απαγόρευση συναθροίσεων

“Πρόκειται για μία αναγκαία προσαρμογή της άμυνάς μας, καθώς η επίθεση του ιού, δυστυχώς, εκδηλώνεται κατά κύματα”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Κι εμείς πρέπει να προσαρμοζόμαστε εγκαίρως. Σε σύγκριση με την πρώτη φάση, τώρα η κυκλοφορία είναι ελεύθερη χωρίς την ανάγκη αποστολής μηνυμάτων. Τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά. Η παραγωγή συνεχίζεται απρόσκοπτα. Και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Για να το πω διαφορετικά, δεν μιλάμε για συνολικό πάγωμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Γιατί θα το επαναλάβω: Ένα καθολικό lockdown είναι το ύστατο βήμα, που θα πλήγωνε ωστόσο την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας την επόμενη μέρα της χώρας.”

Το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για τον Νοέμβριο θα παρουσιαστεί αργότερα σήμερα από τον Νίκο Χαρδαλιά, ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει το έκτακτο πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, που θα πληγούν από τους νέους περιορισμούς, με αποζημιώσεις, δάνεια, απαλλαγές και διευκολύνσεις που θα πλησιάσουν το 1,5 δις. ευρώ.

“Γιατί”, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, “αν η ζωή παραμένει προτεραιότητα, η οικονομία δεν παύει να είναι αυτή που πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή για να την υπηρετεί.”

Κλείνοντας το τηλεοπτικό του μήνυμα, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι τα νέα μέτρα είναι δύσκολα, κυρίως για όσους εργάζονται στην εστίαση, στη διασκέδαση και στον πολιτισμό και δεσμεύτηκε ότι “κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος” και πως “εφόσον τα μέτρα αποδώσουν, θα μπορέσουμε, στις αρχές του Δεκεμβρίου, να ζήσουμε σε ένα ομαλότερο περιβάλλον, ακόμα πιο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι.”