Δίαιτες – Κετογονική δίαιτα ή διαλειμματική νηστεία: Ποια είναι η ιδανική για εσάς

321

 

Δίαιτες. Εύκολες στα λόγια, δύσκολες στην πράξη. Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας», παρουσιάζει την κετογονική δίαιτα, αλλά και τη λεγόμενη λεγόμενη διαλειμματική νηστεία, αφήνοντας σε εσάς την επιλογή. Για το θέμα μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Νάνσυ Παραδεισανού, δημοσιογράφος, και Έφη Κολοβέρου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος.

 

«Θέλουμε να είμαστε κομψοί για να χωράμε σε συγκεκριμένα ρούχα. Έχω κάνει πράγματα λάθος και από μικρή ηλικία και κρυφά από τους γονείς μου. Στην πρώτη καραντίνα έκανα τη διαλειμματική νηστεία. Μπορείς ψάχνοντας στο διαδίκτυο να βρεις ό,τι δίαιτα μπορείς να φανταστείς. Αυτή που έκανα την έκανα τυχαία, και μου βγήκε ψάχνοντας. Τη σταμάτησα γρήγορα, ευτυχώς είχα το μυαλό να απευθυνθώ σε ειδικό», είπε η Νάνσυ Παραδεισανού.

 

«Η διαλειμματική νηστεία είναι η εθελοντική αποχή από τρόφιμα και θερμιδογόνα ροφήματα. Η κετογονική δίαιτα προάγει την κέτωση, μειώνοντας δραστικά τους υδατάνθρακες. Σε αυτήν, η πρωτεΐνη είναι σταθερή, αλλά αυξάνουμε αρκετά το λίπος της δίαιτας», εξήγησε η κ. Κολοβέρου.

 

«Το να παίρνουμε τη συμβουλή ειδικού, γιατρού και διαιτολόγου, είναι απαραίτητο. Μπορεί το άτομο να έχει θέμα υγείας που να καθιστά απαγορευτικό κάτι», τόνισε η ίδια.

 

«Δεν είναι λογικό ένας άνθρωπος να τρέφεται μόνο για 8 ώρες την ημέρα. Το έκανα για δύο μήνες. Έχασα βάρος, αλλά η καθημερινότητα δε βγαίνει. Κουράζεσαι. Έχασα γύρω στα 5-6 κιλά αυτούς τους δύο μήνες. Δεν ένιωσα στέρηση. Προσπαθούσα να βάζω πράγματα να κάνω το πρωί, για να μη σκέφτομαι αν πεινάω. Είχα απαιτητικό πρόγραμμα, και μετά τις 2-3 ξεκινούσα να τρώω. Σταμάτησα γιατί κουράστηκα, και πήρα κάποια κιλά», τόνισε η Νάνσυ Παραδεισανού.

 

«Για να μπορέσουμε να μειώσουμε το βάρος μας, όποιο πρωτόκολλο και αν ακολουθούμε, πρέπει να μειώσουμε τις θερμίδες μας. Αν νιώθω δέσμιος του πρωτοκόλλου, δημιουργείται αίσθηση στέρησης. Με τη διαλειμματική νηστεία έχουμε οφέλη στον οργανισμό μας, αν τρώμε νωρίς μέσα στη μέρα, και έχουμε απώλεια βάρους αν κόψουμε και το φαγητό», σημείωσε η κ. Κολοβέρου.

 

«Στην κετογονική δίαιτα, θεωρητικά επιτρέπονται όλα τα λιπαρά. Αν φάω λιπαρά πιο εύκολα θα μπω σε κέτωση, ανεξάρτητα από το είδος του λιπαρού. Αλλά για να μειωθεί το βάρος, πρέπει να μειωθούν οι θερμίδες. Είναι επίσης σημαντικό να μην τρώνε επεξεργασμένο κρέας όσοι κάνουν κετογονική δίαιτα», πρόσθεσε η κ. Κολοβέρου.

 

«Όταν κάνουμε μια δίαιτα, αν δε νιώθουμε καλά, αν δε νιώθουμε ότι μας φροντίζουμε με την τροφή μας, είναι καμπανάκι για να μιλήσουμε με τον ειδικό ή να σταματήσουμε αυτό που κάνουμε», τόνισε κλείνοντας η κ. Κολοβέρου.