Διαλείπουσα νηστεία: Είναι καλύτερη από άλλες δίαιτες;

Ενδιάμεση ή διαλείπουσα νηστεία: μια από τις τελευταίες διατροφικές τάσεις. Τα άτομα που την επιλέγουν ελπίζουν να χάσουν έτσι τα περιττά κιλά. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής θεωρείται και ωφέλιμος για την υγεία γενικότερα.

Η φήμη που έχει αποκτήσει είναι άκρως θετική, ωστόσο μια γερμανική ερευνητική ομάδα με υπεύθυνη την Ρουτ Σύμπελ από το Γερμανικό Αντικαρκινικό Κέντρο στη Χαϊδελβέργη έρχεται να μετριάσει τις υψηλές προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για τη συγκεκριμένη δίαιτα.

Ο στόχος της διαλείπουσα δίαιτας είναι μέσω της τακτικής στέρησης τροφής να προσαρμοστεί η μεταβολική λειτουργία προκειμένου το σώμα να μάθει να αντλεί ενέργεια από τα αποθέματα που διαθέτει. Η δίαιτα αυτή φέρεται να βελτιώνει τη λειτουργία του μεταβολισμού και να μειώνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή διαβήτη. Εκτός αυτών, η συγκεκριμένη μέθοδος είναι δημοφιλής για απώλεια σωματικού βάρους. Σε αντίθεση με άλλα είδη νηστείας, η συγκεκριμένη μέθοδος έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Οι παραλλαγές της είναι πολλές. Μία είναι ο τύπος 8:16, δηλαδή επιτρέπεται να τρώει κανείς μόνον μέσα στο φάσμα οκτώ ωρών μιας ημέρας και τις υπόλοιπες 16 ώρες θα πρέπει να απέχει πλήρως από τροφές. Ακόμη υπάρχει η μέθοδος 5:2, που προβλέπει πέντε ημέρες κανονικής διατροφής και δύο ημέρες δραστικής μείωσης στην κατανάλωση θερμίδων, για παράδειγμα στο επίπεδο των 500 θερμίδων ημερησίως. Ορισμένοι εφαρμόζουν το dinner cancelling, απέχουν δηλαδή από βραδινό φαγητό δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μεσολαβούν τουλάχιστον 14 ώρες από το τελευταίο γεύμα μέχρι το πρωινό της επόμενης ημέρας.

Όχι καλύτερη από άλλες δίαιτες

Η διαλείπουσα νηστεία είναι εξαιρετικά δημοφιλής για όσους θέλουν να χάσουν βάρος και να μειώσουν το ποσοστό λίπους

Η γερμανική ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε πειράματα με 150 υπέρβαρα άτομα που χώρισε σε τρεις ομάδες. Η κάθε μία ακολούθησε διαφορετική δίαιτα, τα αποτελέσματα της οποίας εξετάστηκαν και συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα των υπόλοιπων ομάδων.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαλείπουσα νηστεία είναι όντως αποτελεσματική, όταν θέλει κανείς να χάσει βάρος. Όχι όμως αποτελεσματικότερη από άλλες δίαιτες. «Οι μελέτες μας κατέδειξαν ότι η διαλείπουσα νηστεία και μια συνηθισμένη δίαιτα που προβλέπει μείωση της κατανάλωσης θερμίδων έχουν συγκρίσιμα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά το σωματικό βάρος αλλά και τον μεταβολισμό. Δεν διαπιστώθηκε ανωτερότητα κάποιας διατροφικής μεθόδου έναντι των άλλων», συνοψίζει η Ρουτ Σύμπελ.

Πάντως η ωφελιμότητα της διαλείπουσας δίαιτας για την υγεία είναι εμφανέστατη. Διότι όταν το σώμα έχει απορροφήσει τα αποθέματα γλυκογόνου, ξεκινά συστηματικά να μειώνει τα επίπεδα του λίπους στο σώμα.

Πάλι όμως, «τα ίδια αποτελέσματα παρατηρούνται και σε πιο συμβατικές δίαιτες», επισημαίνει η Ρουτ Σύμπελ. Η γερμανίδα ερευνήτρια δεν πήρε συγκεκριμένη θέση για έρευνες που έχουν καταδείξει ότι η διαλείπουσα νηστεία μειώνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη ή καρκίνο. «Οι συμμετέχοντες στην έρευνά μας ήταν όλοι υγιείς, είδαμε όμως ότι η διαλείπουσα νηστεία επέδρασε θετικά στο μεταβολικό προφίλ τους, το οποίο απεικονίζει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος», επισημαίνει η Ρουτ Σύμπελ.

Πηγή: DW