Διάσημος Αμερικανός Επενδυτής λέει: Τα κρυπτονομίσματα είναι φούσκα

331

«Δεν θα πρότεινα σε κανέναν να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα, καθώς έχει αποδειχθεί πως δεν έχουν καμία πραγματική αξία».

 

Ο 65χρονος Αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον έγινε γνωστός στις παγκόσμιες αγορές όταν πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης του 2007-2008 είχε «σορτάρει» την αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ, κίνηση με την οποία αποκόμισε, για τον ίδιο και τους επενδυτές που αντιπροσώπευε, 20 δισ. δολάρια.

Το 2021, ο Πόλσον ανησυχεί για την κατάσταση στις διεθνείς αγορές και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ειδικότερα για την αύξηση των τιμών, όπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο Bloomberg, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα κρυπτονομίσματα είναι μια «φούσκα» που θα σκάσει, καθότι δεν έχουν πραγματική αξία.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος εκφράζει τις εντάσεις του για τα προγράμματα αγοράς ομολόγων των κεντρικών τραπεζών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε άνοδο μεγαλύτερη του αναμενόμενου, υποστηρίζοντας πως ο χρυσός είναι η πιο ανταποδοτική επένδυση.

Ακόμα, υποστηρίζει πως οι εταιρείες των SPACs βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, ενώ τονίζει πως τα κρυπτονομίσματα είναι μια «φούσκα» που «τελικά θα αποδειχθεί άχρηστη. Δεν θα συνιστούσα σε κανένα να επενδύσει στα κρυπτονομίσματα» συμπλήρωσε.

Αποδόσεις

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «δεν θα πρότεινα σε κανέναν να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα, καθώς έχει αποδειχθεί πως δεν έχουν καμία πραγματική αξία. Θα τα χαρακτήριζα περιορισμένη προσφορά του τίποτα».

Παρότι την τελευταία δεκαετία τα περιουσιακά στοιχεία των κρυπτονομισμάτων έχουν πολύ καλύτερες αποδόσεις από τα παραδοσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, πολλοί επενδυτές μεταξύ αυτών και ο Warren Buffett επιμένουν να επενδύουν σε χρυσό ενώ συχνά μιλούν απαξιωτικά για τα εφήμερα κέρδη των κρυπτονομισμάτων.

Τόσο ο Paulson όσο και ο Buffett υποστηρίζουν ότι καθώς ο πληθωρισμός αυξάνει και θα ξεπεράσει ακόμη και τις εκτιμήσεις της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, η μόνη σταθερή αξία είναι ο χρυσός.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, για το 2020 το σύνολο των κεφαλαίων που διαχειριζόταν ο Τζόνσον ανερχόταν σε 9 δισ. δολάρια από τα 38 δισ. δολάρια που διαχειριζόταν στο απόγειο της καριέρας του, το 2011.