Ήδη, από την 1η Φεβρυαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 800 σεισμοί με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2) στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Στο μεταξύ, οι εκτιμήσεις των ειδικών ποικίλουν, αν και συμφωνούν ότι θα υπάρξει συνέχεια της σεισμικής δραστηριότητας το επόμενο διάστημα, ενώ αποκλείουν το σενάριο για έκρηξη του ηφαιστείου.
Και ενώ η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται, τα ξημερώματα σημειώθηκε η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση των 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις για σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ, με τον σεισμολόγο, Άκη Τσελέντη, να σημειώνει πως «το ποιο πιθανό (δε μπορώ να σας πω ποτέ ακριβώς) είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη ένα σεισμό της τάξης των 6R, αλλά οφείλουμε να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και τη μικρή πιθανότητα η μεγάλη αυτή ρηξιγενής ζώνη να φτάσει το ταβάνι των 7R».
Υπενθυμίζεται πως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε έως την 1η Μαρτίου ο δήμος Θήρας λόγω των σεισμών, ενώ υπάρχουν φόβοπι για κατολισθήσεις.
Παράλληλα, σε ισχύ είναι προληπτικά μέτρα και μάλιστα, τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 14/2.
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια στα κτίρια των σχολικών μονάδων της Σαντορίνης και της Αμοργού, κρίνοντας τα ασφαλή.
Λέκκας (ΟΑΣΠ): Κάθε σεισμική δόνηση απομειώνει την ενέργεια – Αποκλείεται έκρηξη ηφαιστείου
“Δεν μπορούμε μέσα σε όλη αυτή την σεισμική ακολουθία να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός, όμως αυτό που έχει σημασία είναι πως κάθε σεισμική δόνηση απομειώνει την ενέργεια που έχει συσσωρευθεί χιλιάδες χρόνια στο υπέδαφος”, τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως “είμαστε σε καλύτερη θέση, όμως συνεχίζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με κυριότερο αυτό για το κλείσιμο των σχολειών μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου”.
Αναφορικά με τα σενάρια που ακούγονται για έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε πως “αποκλείουμε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς το “ξύπνημα” ενός ηφαιστείου δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη και δεν υπάρχουν και στοιχεία να τεκμηριώνουν ένα τέτοιο σενάριο”.
Με αφορμή την αυτοψία που πραγματοποίησε στο νησί, επισήμανε ότι “καταλήξαμε πως δεν υπάρχει ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος στην Άνυδρο”, ενώ “πιθανότερο σενάριο είναι αυτή η σεισμική ακολουθία να συνεχιστεί, άγνωστο όμως το πόσο θα διαρκέσει το κύριο σώμα της σεισμικής ακολουθίας”.
Κλειστά σχολεία έως 14/2 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη, Αμοργό – Πάνω από 800 σεισμοί σε 8 ημέρες
Κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14/2 θα παραμείνουν τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό, όπως αποφασίστηκε στην κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση των δύο Επιτροπών λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, έγινε υπό τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθ. Λέκκα, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Β. Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00, ενώ μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).
2. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.
3. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
4. Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν στους πολίτες τα προληπτικά μέτρα:
– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
-να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
-να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
-να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Πηγή: bankingnews.gr