Δημοσκόπηση GPO: Απώλειες για τη ΝΔ, διασπορά ψήφων σε μικρότερα κόμματα

262

Προβάδισμα οκτώ μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με απώλεια μιας ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Οικονομικού Βαρόμετρου της GPO για το powergame.gr, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει άνοδο 0,6% σε σχέση με το ίδιο διάστημα. Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται με 30,8% (έναντι 31,8% της μέτρησης του Μαρτίου) με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει το 22,8% (22,2%). Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  συγκεντρώνει το 12,6% των προτιμήσεων,  καταγράφοντας μια πτώση 1,2% σε σχέση με τον Μάρτιο. Οι όποιες απώλειες φαίνεται ότι κατανέμονται στα μικρότερα κόμματα. Έτσι το ΚΚΕ έχει το 5,9% των προτιμήσεων (5,5%), η Ελληνική Λύση το 4,6% (4,1), το ΜΕΡΑ 25 το 2,4% (2,3%), οι Έλληνες για την Πατρίδα το 1,9% (1,7%) ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 4,4% (3,1%). Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 10,6%-δεν εμφανίζει δηλαδή αξιόλογη διακύμανση- ενώ λευκό επιλέγει το 1,4% με το 2,6% να δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει.

Οι συσχετισμοί αυτοί -κυρίως σε ό,τι αφορά στα ποσοστά της κυβερνητικής παράταξης-είναι φανερό ότι επηρεάζονται από το μεγάλο κύμα ακρίβειας και πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανησυχίες της κοινής γνώμης για τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της. Ωστόσο, οι απώλειες της ΝΔ συνοδεύονται από μια στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και με μια διασπορά ψήφων προς μικρότερα κόμματα. Οι μεταβλητές της δημοσκόπησης, προς το παρόν τουλάχιστον, δείχνουν μεταβολές αλλά όχι ανατροπές συσχετισμών δυνάμεων. Ωστόσο, οι δημοσκοπικές μετρήσεις για την τρέχουσα περίοδο είναι φανερό ότι θα μπουν σε σκληρή δοκιμασία το προσεχές διάστημα, καθώς ουσιαστικά μπαίνουμε σε μια μακρά –και σκληρή-προεκλογική περίοδο το δωδεκάμηνο που ακολουθεί, με αποσταθεροποιητικό παράγοντα τις ασύμμετρες απειλές από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την πανδημία και τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Πάντως, το πότε θα  γίνουν τελικά οι εκλογές φαίνεται  πως διχάζει την κοινή γνώμη. Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία- όπως το επανέλαβε και ο πρωθυπουργός στο Συνέδριο της ΝΔ-, ναι μεν η πλειοψηφία, το 54%, απαντά καταφατικά. Ωστόσο, ένα ισχυρό ποσοστό ( 40,3%) θεωρεί ότι  πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Ποικιλία απόψεων διατυπώνεται και στο ερώτημα, τι είδους κυβέρνηση θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Το 28,9% επιλέγει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 15,8% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά οι συνδυασμοί σχημάτων συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά sτην αξιολόγηση των υπουργών, ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας εξακολουθεί να είναι πρώτος σε θετικές γνώμες (70%), με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκη να ακολουθεί με 60,5% και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκο στην Τρίτη θέση με 49,3%. Οριακές διαφορές στην επόμενη τριάδα υπουργών, με τον Υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη να έχει το 39,9% των θετικών γνωμών, τον Υπουργό Τουρισμού Β. Κικίλια με 39,2% και τον Υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη με 39%.

Πηγή: powergame.gr