Δημοσκόπηση GPO: Τι δείχνει στην πρόθεση ψήφου μετά τις εκλογές

110

Τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων  καταγράφει η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση  που παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, ο διευθυντής ερευνών της GPO Αντώνης Παπαργύρης.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 29,1%,  ο ΣΥΡΙΖΑ  13,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,4%, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση 8%, η Νίκη 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, η Φωνή Λογικής 3,3% και η Νέα Αριστερά 1,9%.

Δημοσκόπηση GPO για το Star

Για πρώτη φορά μετα τις εκλογές η έρευνα της  GPO για το  Star καταγράφει την άποψη της κοινής γνώμης για τις εσωκομματικές εξελίξεις  στο ΠΑΣΟΚ.

Για την άμεση εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, το 66,4% λέει ναι και μάλλον ναι,  ενώ το 24,1% διαφωνεί.

Δημοσκόπηση GPO για το Star

Στο σύνολο των ερωτηθέντων, καταλληλότερος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρείται ο Νίκος Ανδρουλάκης από το 20,7%,  ο Χάρης Δούκας από το  16,5% , ο  Παύλος Γερουλάνος από το  13,3% και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης.

Δημοσκόπηση GPO για το Star

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ,  ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγεται από το 34,5%, ο Παύλος Γερουλάνος από το 17,7%, ο Χάρης Δούκας από το 17,2% και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης.

Δημοσκόπηση GPO για το Star

Η έρευνα αποτυπώνει  αναλυτικά τις απόψεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με  τις διεργασίες για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.

Στο ερώτημα αν πρέπει να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ , μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ναι και μάλλον ναι απαντά  το 70,9%.

Δημοσκόπηση GPO για το Star

Την ίδια απάντηση δίνει το  52,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσκόπηση GPO για το Star

Μεταξύ των προσώπων που θεωρείται ότι μπορούν να ενώσουν την κεντροαριστερά πρώτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 19% , δεύτερος ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,6%, τρίτος  ο Νίκος Ανδρουλάκης με 10,4%, τέταρτος  ο Χάρης Δούκας με 9,3% και ακολουθούν ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και  ο Παύλος Χρηστίδης. Το υψηλότερο ποσοστό, 28,9%  συγκεντρώνει  η αυθόρμητη απάντηση «κανένας από αυτούς».

Δημοσκόπηση GPO για το Star

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πρώτος έρχεται και πάλι  ο Αλέξης Τσίπρας  που συγκεντρώνει 45,6%,  ενώ  ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 27,2%.

Δημοσκόπηση GPO για το Star

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ  πρώτος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης  με 32,2% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 13.2%.

Δημοσκόπηση GPO για το Star

Τέλος, η έρευνα αποτυπώνει  τα αίτια της υψηλής αποχής στις ευρωεκλογές,  αλλά και την άποψη των πολιτών για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Το 50,3% δηλώνει ότι απείχε από τις ευρωεκλογές  για πρακτικούς λόγους όπως η υγεία, η εργασία και η απόσταση.

Δημοσκόπηση GPO για το Star

Το 58,3%  αξιολογεί αρνητικά και μάλλον αρνητικά τον ανασχηματισμό,  ενώ το 33,8% τον αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά.

Δημοσκόπηση GPO για το Star