Δημοσκόπηση Prorata: Η πρώτη εικόνα μετά τη ΔΕΘ – Πού μετακινούνται οι ψηφοφόροι

168

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι της ΕΛΑΣ καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Prorata, η οποία πραγματοποιήθηκε για την «Εφημερίδα των Συντακτών», ενώ μικρή άνοδο εμφανίζουν αρκετά κόμματα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Ιούλιο.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%, διατηρώντας την πρώτη θέση. Ακολουθεί η ΕΛΑΣ με 16,5%, καταγράφοντας άνοδο κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

ΔΕΗ Fiber 1Gbps - Απόκτησέ το

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 9%, σημειώνοντας αύξηση κατά μισή μονάδα σε σχέση με τον Ιούλιο.

Η πρόθεση ψήφου

Αναλυτικά, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου διαμορφώνονται ως εξής:

  • Νέα Δημοκρατία: 25,5%
  • ΕΛΑΣ: 16,5%
  • ΠΑΣΟΚ: 9%
  • Ελληνική Λύση: 8%
  • ΚΚΕ: 6%
  • Ελπίδα για τη Δημοκρατία: 4,5%
  • Φωνή Λογικής: 4%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,5%
  • ΜέΡΑ25: 3%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 1,5%
  • Δημοκράτες: 1%
  • Άλλα κόμματα: 4%
  • Δεν έχει αποφασίσει: 12%

Μικρή άνοδο καταγράφουν επίσης η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ, ενώ μειωμένα εμφανίζονται τα ποσοστά της Πλεύσης Ελευθερίας. Το κόμμα «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» της Μαρίας Καρυστιανού συνεχίζει την πτωτική του πορεία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή.

Επιφυλακτικοί οι πολίτες για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών σχετικά με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και κατά πόσο αυτές αναμένεται να επηρεάσουν την καθημερινότητά τους.

Μόλις το 17% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η καθημερινότητά του θα βελτιωθεί «αρκετά» έως «πολύ» μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ενώ το 82% θεωρεί ότι θα βελτιωθεί «λίγο» έως «καθόλου».

Αντίστοιχα, οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ αξιολογούνται θετικά από το 29% των συμμετεχόντων, ενώ το 69% τις αξιολογεί αρνητικά.

Σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία ως προς την υλοποίηση των εξαγγελιών, το 38% εκτιμά ότι μια κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα υλοποιούσε «σχεδόν όλα» ή «αρκετά» από όσα εξήγγειλε, ενώ το 47% θεωρεί ότι θα υλοποιούσε «λίγα» ή «σχεδόν τίποτα».

Για μια κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα, το αντίστοιχο ποσοστό όσων εκτιμούν ότι θα υλοποιούνταν «σχεδόν όλα» ή «αρκετά» ανέρχεται σε 26%, ενώ το 59% εκτιμά ότι θα υλοποιούνταν «λίγα» ή «σχεδόν τίποτα».

Η ακρίβεια παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα

Η ακρίβεια εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Το 78% των συμμετεχόντων την κατατάσσει ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, ενώ ακολουθούν τα ζητήματα Δικαιοσύνης, διαφθοράς και διαφάνειας με 44%.

Στη συνέχεια βρίσκονται οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας με 25%, ενώ η υγεία συγκεντρώνει ποσοστό 21%.

Ποιον εμπιστεύονται περισσότερο για πρωθυπουργό

Στο ερώτημα σχετικά με το ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύονται περισσότερο για τη θέση του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 27%.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας με 16%, ενώ ακολουθούν ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6% έκαστος.

Η Μαρία Καρυστιανού και η Ζωή Κωνσταντοπούλου συγκεντρώνουν από 4%.

Τι απαντούν για ενδεχόμενο κόμμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά

Η δημοσκόπηση καταγράφει, τέλος, τις διαθέσεις των πολιτών απέναντι στο ενδεχόμενο δημιουργίας ή ηγεσίας κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά.

Στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι να ψηφίσουν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ένα κόμμα υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού, το 74% απαντά ότι «είναι εντελώς απίθανο, το αποκλείω».

Το 15% απαντά «όχι και τόσο πιθανό, αλλά δεν το αποκλείω», ενώ το 5% θεωρεί την επιλογή «αρκετά πιθανή» και το 4% «πολύ πιθανή».

Τα ευρήματα αποτυπώνουν, έτσι, ένα πολιτικό σκηνικό στο οποίο η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σαφές προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, ενώ παράλληλα η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί μακράν το σημαντικότερο καθημερινό πρόβλημα για τους πολίτες και καταγράφεται επιφυλακτικότητα ως προς την αποτελεσματικότητα των πολιτικών εξαγγελιών.