Δολοφονία Καραϊβάζ: Πώς το λευκό βαν «έκαψε» τα δύο αδέρφια

12499

Σε αναλυτική ενημέρωση προχώρησε σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. για τις χθεσινές συλλήψεις των δυο αδερφών, 48 και 40 ετών, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, το 2021 στον ‘Αλιμο.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας, ο επικεφαλής του τμήματος Ανθρωποκτονιών, Γιώργος Δροσίνης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Αστέριος Μαντζούκας και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Σκούρα, για την εξιχνίαση της δολοφονίας συστάθηκε ειδική επιχειρησιακή ομάδα από έμπειρους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Παράλληλα σημαντική ήταν η συνεισφορά ειδικών ερευνητών που επεξεργάστηκαν τον μεγάλο όγκο των ψηφιακών δεδομένων που συλλέχθηκαν καθώς του τμήματος Ανάλυσης Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, που μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτει, παρείχε ασφαλή και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα.

Oι συλληφθέντες για τη δολοφονία Καραϊβάζ έκαναν «πρόβα» μια ημέρα πριν

Από την παραπάνω έρευνα βρέθηκαν καίρια ευρήματα αναφορικά με τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι δράστες της ανθρωποκτονίας και αφορούσαν κυρίως στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πράξης καθώς και στην απρόσκοπτη διαφυγή τους από τον τόπο του εγκλήματος.

Η περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν, από το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δράστες τόσο κατά την προσέγγιση όσο και κατά τη διαφυγή τους, σε συνδυασμό με στοιχεία από έτερες ανθρωποκτονίες που χαρακτηρίστηκαν ως «κατά παραγγελία» και σχετίζονταν με το οργανωμένο έγκλημα, οδήγησαν στην ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των δύο αδερφών, οι οποίοι αμφότεροι έχουν απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, διακριβώθηκε ότι, οι δράστες για την προσέγγιση και τη διαφυγή τους από τον τόπο του εγκλήματος χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μια μοτοσικλέτα τύπου «SCOOTER» καθώς και φορτηγό τύπου «βαν» λευκού χρώματος.

Μάλιστα όπως τόνισαν οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ κατά την παρουσίαση υπάρχουν πάρα πολλά βίντεο από την προηγούμενη μέρα της δολοφονίας, που δείχνουν την μηχανή και το βαν να πηγαίνουν μαζί προς το σπίτι του Καραϊβαζ. Εκείνη την μέρα, όμως, ο δημοσιογράφος έφυγε μισή ώρα νωρίτερα από το σπίτι του από ότι συνήθιζε και ανέτρεψε τα σχέδια τους.

Το βαν που τους… έκαψε

Από την έρευνα προέκυψε ότι το βαν ανήκει σε εταιρεία που σχετίζεται με τον 48χρονο. Για το λόγο αυτό ο 48χρονος προσήχθη πριν από 15 μέρες στη ΓΑΔΑ όπου του ζητήθηκαν εξηγήσεις γιατί βρισκόταν στο τόπο της δολοφονίας του Καραϊβάζ το βαν του. Ο 48χρονος όμως δεν μπόρεσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις στους αστυνομικούς και απάντησε μόνο ότι δεν θυμόταν, ενώ και από τον οικονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, καταδείχθηκε ότι η παρουσία του οχήματος στην περιοχή κατά τα επίμαχα χρονικά διαστήματα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνταν.

Ακόμα ένα στοιχείο που αποκαλύφθηκε κατά την παρουσίαση ήταν ότι τα κινητά των δυο αδερφών ήταν για δύο μέρες, το επίμαχο χρονικό διάστημα, σε παύση, δηλαδή «ακίνητα».

Στην συνέχεια της προανακριτικής διαδικασίας, η οποία επικεντρώθηκε σε επιπλέον διασταυρώσεις στοιχείων και εξετάσεις προσώπων, ανέκυψε η συμμετοχή του 40χρονου και του 48χρονου στην τέλεση της ανθρωποκτονίας.

Γνώριμος των Αρχών ο 40χρονος που συνελήφθη

Παράλληλα, από την έρευνα προέκυψε ότι ο 40χρονος εμπλέκεται και σε ανθρωποκτονία που τελέστηκε σε βάρος πυγμάχου την 6η Δεκεμβρίου 2021 στο Γαλάτσι. Μάλιστα όπως επισημάνθηκε από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και εκείνη την ημέρα το κινητό του 40χρονου ήταν σε παύση.

Στο πλαίσιο αυτό, το σύνολο των προανακριτικών στοιχείων που συλλέχθηκαν και για τις δύο υποθέσεις, υπεβλήθη στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και κατόπιν εκδόθηκαν τα σχετικά εντάλματα σύλληψης.

Τα δύο αδέρφια, που όπως τονίστηκε ήταν ψύχραιμα κατά την σύλληψη τους και την διάρκεια παραμονής του στην ΓΑΔΑ, είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές.

Ειδικότερα είχαν συλληφθεί κατόπιν σχετικών ενταλμάτων σύλληψης κατηγορούμενοι για ληστεία κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, σχετικά με υπόθεση ληστείας, την οποία είχαν διαπράξει το 2012 σε περιοχή της Αττικής.

Επιπλέον, ο 40χρονος έχει κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, απλή σωματική βλάβη, απειλή, εξύβριση, ψευδή καταμήνυση καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία.

Όπως τονίστηκε στην παρουσίαση στην δικογραφία συμπεριλαμβάνονται και άλλοι δράστες για τα οποίους γίνεται έρευνα για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη τους.

Ψάχνουν τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας

Την ίδια ώρα, τα στελέχη του τμήματος Ανθρωποκτονιών που ασχολούνται συστηματικά με την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου -η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου- προσπαθούν να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ προκειμένου να ταυτοποιήσουν το πρόσωπο του ηθικού αυτουργού της εκτέλεσης, του ανθρώπου δηλαδή που έδωσε την εντολή να γαζώσουν τον Γιώργο Καραϊβάζ σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του στον Άλιμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida.gr στο μικροσκόπιο βρίσκονται δύο ακόμα άτομα, εκτός των δύο αδελφών που έχουν ήδη συλληφθεί.

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ