Δωρεάν τεστ για όλους στα φαρμακεία – Ανοίγουν κομμωτήρια κι αρχαιολογικοί χώροι – Μέχρι τις 21:00 έξω τα ΣΚ

Τα νέα μέτρα να αφορούν κυρίως στην απαγόρευση κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα, τις μετακινήσεις με το SMS 6, αλλά και το άνοιγμα των κομμωτηρίων.

Ο Άκης Σκέρτσος, μίλησε για στόχο από 300.000 τεστ την εβδομάδα σε -δυνητικά- 10.000.000 τεστ την εβδομάδα, καθώς ο κάθε πολίτης θα διαθέτει από το τέλος Μαρτίου ένα δωρεάν τεστ κορονοϊού την εβδομάδα, με τον ΑΜΚΑ του και στο φαρμακείο της γειτονιάς του.

Επίσης έκανε λόγο για υποχρεωτικά τεστ στα σχολεία.

Στα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνονται:
Η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας πανελλαδικά έως τις 21.00 το βράδυ.
Το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων.
Η λειτουργία των κομμωτηρίων με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων.
Η διευκόλυνση ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης

 Τι αλλάζει για το ψάρεμα – Σε ποιες περιοχές επιτρέπεται από 20/03

Διευκρινίσεις όσον αφορά την ερασιτεχνική αλιεία έκανε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία μόνο εντός του δήμου κατοικίας των πολιτών, από την παραλία και με αλιευτικό σκάφος μέχρι 8 μέτρα. Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν στέλνοντας των κωδικό 6 στο sms 13033.

 Τα νέα μέτρα για τις εκκλησίες – Όλες οι αλλαγές

Οι εκκλησίες ανοίγουν τις πόρτες τους στους πιστούς, από αυτή την Κυριακή 21 Μαρτίου, Κυριακή της Ορθοδοξίας σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλίας.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά ανοίγουν οι μητροπολιτικοί ναοί, για τους τρεις μεγάλους εορτασμούς, τους Χαιρετισμούς, τον Ευαγελλισμό και την Κυριακή της Ορθοδοξίας, με πολύ αυστηρά μέτρα.

20.000 τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στην εβδομαδιαία ενημέρωση , αρχικά στο ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα.. Οπως ανέφερε παραμένουμε σταθερά στα 20.000 τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα την τελευταία εβδομάδα,  ενώ όπως είπε ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε από το 4,5 στο 6%.

Η κα Παπαευαγγέλου, επεσήμανε πως το ΕΣΥ πιέζεται ασφυκτικά, αναφέροντας πως την περασμένη εβδομάδα γίνονταν πάνω από 400 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία, με την Αττική να δέχεται την μεγαλύτερη πίεση (σ.σ. στα νοσοκομεία της νοσηλεύονται περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με κορωνοϊό).

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε επίσης και στο ότι η Αττική δεν «παίρνει ανάσα» παρά τα -εδώ και εβδομάδες εν ισχύ- μέτρα, με κυριότερη αιτία τον πληθυσμό.

Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση σε όλους για τήρηση των μέτρων από εδώ και στο εξής, αποφεύγοντας τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους. «Ας κρατήσουμε τα μέτρα όσο περισσότερο γίνεται, ακόμα και με τους στενούς συγγενείς και φίλους», συμπλήρωσε.

«Στην επιτροπή συζητήσαμε για την ψυχική κόπωση όλων. Όμως σήμερα με αυτή την εικόνα δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για χαλάρωση των μέτρων», είπε και τόνισε πως αναζητήθηκε η χρυσή τομή με μέτρα που θα αποσυμπιέσουν μεν τους πολίτες, αλλά δεν θα επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, κάνοντας αναφορά και στο μαζικό testing που έρχεται, ειδικά για τους εργαζόμενους.