Δύο νεκροί, δύο διασωθέντες στη Σάμο – Πώς συνετρίβη το ελικόπτερο

246

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δύο διασώθηκαν από την πτώση του πυροσβεστικού ελικοπτέρου στη θάλασσα, στην προσπάθεια κατάσβεσης φωτιάς στη Σάμο.

Νεκροί είναι ο Ρουμάνος πιλότος και ο Έλληνας μεταφραστής, ενώ διασώθηκαν οι δύο Μολδαβοί, μέλη του πληρώματος. Το ελικόπτερο κατέπεσε ενώ συμμετείχε στην προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Σάμο, στην περιοχή Άγιος Μηνάς, στη θάλασσα βόρεια του Παλαιοχωρίου κατά τη διάρκεια της υδροληψίας.

Στο σημείο οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς, με ανέμους που έφταναν σε ένταση τα 6-7 μποφόρ. Σε αυτές τις συνθήκες, η άτρακτος του ελικοπτέρου δέχθηκε ισχυρούς κλυδωνισμούς από τους υψηλούς κυματισμούς, με συνέπεια να πέσει στη θάλασσα.

Πρόκειται για ενοικιαζόμενο ελικόπτερο τύπου Μi8, που είχε τριμελές ξένο πλήρωμα -ένας Ρουμάνος, δύο Μολδαβοί- και έναν Έλληνα μεταφραστή.

Το ελικόπτερο σηκώθηκε στις 16:39 και κατέπεσε στις 17:55. Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες από το δεύτερο Mi8 και ένα πλοίο του Λιμενικού.

Η στιγμή της πρόσκρουσης του ελικοπτέρου στη θάλασσα
Δείτε τη φωτογραφία με τη στιγμή της πτώσης του ελικοπτέρου, που δημοσίευσε το τοπικό μέσο samos24.gr.

Η μαρτυρία του διασωθέντα μηχανικού για την πτώση του ελικοπτέρου
Ο πρώτος επιζών, είναι μηχανικός αεροσκαφών με καταγωγή από τη Μολδαβία. Κάθονταν στο πίσω μέρος του ελικοπτέρου και σύμφωνα με όσα είπε στους ανθρώπους που συνομίλησαν μαζί του, όταν κατέβηκε το ελικόπτερο να γεμίσει νερό από τη θάλασσα, μια ισχυρή ριπή ανέμου χτύπησε το αεροσκάφος και τους έφερε «τούμπα». Ο ίδιος θυμάται ότι με την πρόσκρουση βγήκαν όλοι από το ελικόπτερο αλλά μετά τους έχασε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους δύο νεκρούς, ο ένας πιθανόν να πνίγηκε, ενώ ο δεύτερος είχε χτύπημα στο κεφάλι. Η σύζυγος του επιζώντα είναι στο νησί και βρίσκεται μαζί του στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μολδαβός μηχανικός που διασώθηκε είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και ο δεύτερος επιζώντας -επίσης Μολδαβός που κολύμπησε μέχρι την ακτή και διασώθηκε. Ο Μολδαβός εντοπίστηκε στην παραλία Πλάκα, στα νοτιοδυτικά του νησιού.