Δυσοίωνες προβλέψεις του Bloomberg για όλη την Ευρώπη – Η οικονομική κρίση βαθαίνει και φέρνει ντόμινο εξελίξεων

Δύο εβδομάδες από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο βρίσκονται ήδη σε απόγνωση για τις συνέπειες που θα επακολουθήσουν. Ο ευρύτερος οικονομικός αντίκτυπος ώθησε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επισπεύσουν την απόσυρσή τους από τα μέτρα τόνωσης αυτή την εβδομάδα και αυτό είναι κάτι που επηρεάζει ακόμα και την επιβίωση των επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας: Από τις αγροτικές εκτάσεις της Ισπανίας έως τον κατασκευαστικό πυρήνα της ευρωζώνης στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος είναι το πιο ανησυχητικό, ωστόσο στην αλυσίδα προστίθενται οι κυρώσεις και οι ανησυχίες για την επικείμενη πτώση της ζήτησης που επιβαρύνουν επίσης τις επιχειρήσεις. Το απότομο σοκ του πολέμου, σε συνδυασμό με ευρείες επιπτώσεις και την αβέβαιη διάρκεια, αναμένεται να συσσωρεύσει πίεση στις κυβερνήσεις για να μετριάσουν το οικονομικό πλήγμα καθώς και να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά τους ως προς την αντιμετώπιση της Ρωσίας.

«Δεν ξέρω τι να κάνω αν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί για πολύ περισσότερο», είπε ο Ισπανός χοιροτρόφος Λορέντζο Ριβέρα σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα. «Είτε πρέπει να σταματήσω την παραγωγή — ή να κλείσω οριστικά την επιχείρηση». Ο Ριβέρα, του οποίου οι 200 ​​χοίροι ξεπερνούν τον αριθμό των ανθρώπων στο Peleas de Arriba, τον οικισμό στη βόρεια Ισπανία όπου ζει, έχει υπομείνει όλες τις αυξήσεις κόστους — πρώτα στο ηλεκτρικό ρεύμα, μετά στα καύσιμα και τέλος στις ζωοτροφές.

Όλα ήταν διαχειρίσιμα μέχρι που ξέσπασε πόλεμος στην άλλη πλευρά της ηπείρου. Η ρίζα της δυσκολίας είναι η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ουκρανία για πάνω από το ήμισυ της προμήθειας καλαμποκιού, μια βασική πηγή τροφής για τους χοίρους. Καθώς οι αγρότες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα χωράφια, οι αναλυτές μειώνουν τις προοπτικές για τις καλλιέργειες και τις εξαγωγές στον συγκεκριμένο τομέα έως και το ένα τρίτο, οδηγώντας τις τιμές ψηλότερα από ποτέ την τελευταία δεκαετία.

Από την άλλη πλευρά, στη Γερμανία, την καρδιά της οικονομίας της ευρωζώνης, η Porsche AG σταμάτησε την παραγωγή του ηλεκτρικού της αυτοκινήτου Taycan στη Στουτγάρδη επειδή δεν διαθέτει καλώδια που κατασκευάζονται στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, η μητρική της, η Volkswagen AG, διέκοψε τις εξαγωγές στη Ρωσία και σταμάτησε την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων στην Καλούγκα έξω από τη Μόσχα.

Το πιο επαχθές είναι ο ενεργειακός αντίκτυπος. Εάν επιμείνουν οι τρέχουσες τιμές, το πρόσθετο κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου θα ανέλθει στην τιμή – σοκ των 550 δισεκατομμυρίων ευρώ (605 δισεκατομμύρια δολάρια) ή στο 4,5% του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της JPMorgan, Γκρεγκ Φουζέζι. Η Goldman Sachs υπολογίζει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 8% και είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ευρωζώνη θα υποστεί συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο του 2022.