Η Disney αποκλείει τους «ρατσιστές» Πίτερ Παν, Ντάμπο και Αριστόγατες

Οι περιπέτειες του Πίτερ Παν, του σκανδαλιάρικου αγοριού που δεν μεγαλώνει ποτέ, και του μικρού ελέφαντα Ντάμπο που δέχεται κοροϊδίες για τα μεγάλα του αυτιά, έχουν συντροφεύσει πολλές γενιές μικρών θεατών. Ωστόσο, σύμφωνα με την υπηρεσία streaming της Disney οι κλασικές ταινίες κινουμένων σχεδίων περιέχουν κάποια επιβλαβή στερεότυπα, και γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε η αφαίρεσή τους από τους παιδικούς λογαριασμούς της πλατφόρμας, μαζί με κάποιους άλλους τίτλους.

Η υπηρεσία ροής Disney +, η οποία ανήκει στην εταιρεία Walt Disney, έχει αποκλείσει τρεις παιδικές ταινίες που θεωρούνται ότι περιέχουν αρνητικές απεικονίσεις και απαράδεκτη μεταχείριση ανθρώπων και πολιτισμών. Τα παιδιά κάτω των επτά ετών δεν θα μπορούν να δουν τις ταινίες και η Disney ανακοινώνει ότι θέλουν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός «μέλλοντος χωρίς αποκλεισμούς».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, η Disney έχει πρόσφατα λάβει περισσότερα μέτρα ενάντια στο περιεχόμενο παλαιότερων ταινιών. Η εταιρεία δεν μπορεί πλέον να αφήσει παιδιά κάτω των επτά ετών να παρακολουθήσουν τις κλασικές ταινίες Peter Pan, Dumbo και Aristocats και συνεπώς έχει αφαιρέσει τις ταινίες από το παιδικό τμήμα.

Φαίνεται ότι το «Peter Pan» θεωρείται ότι περιέχει φυλετικά στερεότυπα που αφορούν τους ιθαγενείς Αμερικανούς. Η ταινία «Aristocats» αφορά τη γάτα «Shun Gon» που απεικονίζεται με σχιστά μάτια ως εκπρόσωπος των ασιατικών γατιών, η οποία η Disney πιστεύει ότι είναι μια προσβλητική καρικατούρα ανθρώπων ασιατικής καταγωγής.

Όσο για την ταινία “Dumbo”, η Disney δεν μπορεί να δεχτεί ένα μέρος που δείχνει πώς εργάζονται οι Αφροαμερικανοί και τραγουδούν ένα τραγούδι για να πάρουν την αμοιβή τους.

Οι λογοκριμένες ταινίες εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες σε μεγαλύτερο κοινό. Πριν όμως ξεκινήσουν οι ταινίες, ο θεατής αναγκάζεται να δει ένα μήνυμα από τη Disney που δηλώνει ότι “το πρόγραμμα περιέχει αρνητικές απεικονίσεις ή / και απαράδεκτη μεταχείριση ανθρώπων ή πολιτισμών”.

Η Disney δηλώνει επίσης ότι “τα στερεότυπα ήταν λάθος τότε και είναι λάθος τώρα”. Η Disney ισχυρίζεται ότι με αυτήν την ενέργεια θέλουν να εμπνεύσουν συνομιλίες για το πώς χτίζουμε ένα μέλλον”χωρίς αποκλεισμούς”.