Ε.Ε.: Τι εξετάζεται σε περίπτωση παραβίασης του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία και την Πολωνία

390

Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να υπάρξει αναστολή του δικαιώματος ψήφου.

 

Η Πολωνία και η Ουγγαρία παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το κράτος δικαίου η οποία αναμένεται θα ενεργοποιηθούν αναδρομικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις εάν παραβιάζονται οι αρχές του.

Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βέρα Γιούροβα υπόσχεται ότι δεν θα χαθεί ούτε μία υπόθεση μέσω του μηχανισμού ελέγχου των αρχών του κράτους δικαίου που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο: «Ο νέος μηχανισμός έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και όταν το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αποφασίσει, μπορούμε να ενεργοποιηθούμε αναδρομικά. Ως εκ τούτου, θα εντείνουμε την εξέταση των κρατών μελών», δήλωσε η Γιούροβα σε συνέντευξή της η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».

«Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σε σύντομο χρονικό διάστημα έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να μπορέσουμε να μειώσουμε επίσης και τα κονδύλια της ΕΕ σε περίπτωση παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου: Θα επικεντρωθούμε πολύ στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του νεποτισμού, αλλά και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ένα πράγμα είναι επίσης σαφές: Κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες επί παραβάσει σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίοστη χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κατά συνέπεια και οι δύο αυτές χώρες της ΕΕ βρίσκονται το επίκεντρο της προσοχής μας
», δήλωσε η Γιούροβα.

Ο νέος μηχανισμός ελέγχου της τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου, ο οποίος εγκρίθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τον Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξετάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Αυτή ήταν η προϋπόθεση την οποία έθεσαν οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας προκειμένου να εγκρίνουν τον πολυετή προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Η Γιούροβα βλέπει τον μηχανισμό του κράτους δικαίου ως «δίκαιο και πολύ αποτελεσματικό μέσο» για την ΕΕ.

Μόλις το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αποφασίσει για την αγωγή της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, η απόφαση μπορεί επίσης να εφαρμοστεί αναδρομικά. Ημερομηνία για την έκδοση της απόφασης δεν υπάρχει πάντως ακόμη.