Η ουσιαστική σημασία της επένδυσης της VW στην Αστυπάλαια

663
Αστυπάλαια Smart Sustainable Island

Αναμφίβολα η σημαντικότερη αυτοκινητιστική είδηση της εβδομάδας που πέρασε είναι η επένδυση του ομίλου VW στην Αστυπάλαια με σκοπό να το μετατρέψει στο πρώτο «πράσινο» νησί στην Ευρώπη.

Για αυτήν την επένδυση πολλά έχουν ειπωθεί, από διθυραμβικά δημοσιεύματα μέχρι απαξιωτικά σχόλια δημιουργώντας σύγχυση. Η αλήθεια ωστόσο βρίσκεται κάπου στην μέση.

Προφανώς τα οφέλη της επένδυσης της VW είναι καθαρά οικολογικά, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός μικρού νησιού 1.055 κατοίκων και μετατρέποντας το ως ενεργειακά αυτόνομο. Δεν συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ, ούτε δημιουργεί επιπλέον θέσεις εργασίας.

Ωστόσο η ουσιαστική σημασία της είναι πολλά περισσότερα:

  1. Ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και της ικανότητας της να προσελκύει μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
  2. Υπεραξία για το νησί της Αστυπάλαιας την οποία θα εξαργυρώσει οικονομικά και τουριστικά.
  3. Προσέλκυση παρόμοιων επενδύσεων και από τις υπόλοιπες κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες, επενδύοντας σε αλλά νησιά με παρόμοια πρότζεκτ. Βέβαια η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την συνεργασία αυτή ως οδηγό στις επαφές της και με τους υπόλοιπους μεγάλους κατασκευαστές.
  4. Μήνυμα σε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες για προσέλκυση ακόμα σημαντικότερων επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες και στην ηλεκτροκίνηση, έναν τομέα που γνωρίζει άνθηση στην Ευρώπη ακόμα και μέσω πανδημίας.
  5. Θεμελίωση σχέσεων εμπιστοσύνης και τεχνογνωσίας για το μέλλον.     

Συμπερασματικά λοιπόν αν δούμε την επένδυση μεμονωμένα είναι απλά μια δειλή αρχή της χώρας μας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, από την οποία απουσιάζει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, συνολικά όμως αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.