Η πορτοκαλόπιτα του Άκη

3617

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. νερό
  • 300 γρ. χυμό πορτοκαλιού

Για τη βάση

  • 450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
  • 2 πορτοκάλια
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 3 πορτοκάλια
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γρ. σπορέλαιο
  • 250 γρ. γάλα, 3,5%
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 2 λοβούς βανίλιας
  • 3 αβγά

Για το σερβίρισμα

  • παγωτό
  • γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βράζουμε τα 2 πορτοκάλια σε νερό για 1 ώρα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το σιρόπι

  • Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη. Όταν λιώσει η ζάχαρη και πάρει μία βράση το σιρόπι αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού.
  • Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το σιρόπι .

Για την πίτα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100ο C στον αέρα.
  • Ανοίγουμε τη συσκευασία από τα φύλλα και τα απλώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο (όσο γίνεται να μην ακουμπάνε μεταξύ τους). Τα αφήνουμε να ξεραθούν, μπορεί να πάρει από 1 έως 3 ώρες. Είναι έτοιμα όταν θρυμματίζονται εύκολα.
  • Εναλλακτικά παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και τα τσαλακώνουμε φέρνοντας κοντά τις δύο μεγάλες πλευρές, σαν ακορντεόν.
  • Μεταφέρουμε τα φύλλα σε ένα ταψί 30×40 εκ. βάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο.
  • Τα ψήνουμε στον φούρνο για 1,5 ώρα μέχρι να ξεραθούν.
  • Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160ο C στον αέρα.
  • Κόβουμε τα βρασμένα πορτοκάλια στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα στύβουμε για να φύγει όλο το ζουμί τους.
  • Χτυπάμε τα πορτοκάλια στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια με το ξύσμα από τα 3 πορτοκάλια, τη ζάχαρη και το σπορέλαιο.
  • Προσθέτουμε το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τις βανίλιες, τα αβγά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Σπάμε τα φύλλα με τα χέρια μας ώστε να γίνουν μικρά κομμάτια.
  • Προσθέτουμε μέσα στο μπολ με τη γέμιση, σε 5 δόσεις, τα σπασμένα φύλλα ανακατεύοντας πολύ καλά με μια σπάτουλα πριν προσθέσουμε τα επόμενα για να σιγουρευτούμε πως τα φύλλα δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 25×30 εκ.
  • Βάζουμε το μείγμα από τα φύλλα και γέμιση μέσα στο ταψί και με μια σπάτουλα ισιώνουμε καλά.
  • Ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσαφένια η πορτοκαλόπιτα.
  • Με το που τη βγάλουμε από τον φούρνο περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
  • Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει πολύ καλά.
  • Όταν κρυώσει κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με παγωτό και γλυκό πορτοκάλι.

Tip

Η πορτοκαλόπιτα πρέπει να είναι καυτή όταν ρίξουμε το σιρόπι.