Η Ρωσία δημοσίευσε βίντεο από την δοκιμή της «Tsar Bomba»: 3,333 φορές πιο ισχυρή από την βόμβα στη Χιροσίμα (vid)

Η Ρωσία «κυκλοφόρησε» ένα βίντεο που δείχνει τη μεγαλύτερη πυρηνική έκρηξη που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Το βίντεο διάρκειας 40 λεπτών δημοσιοποιήθηκε αυτόν τον μήνα από το κρατικό πυρηνικό τμήμα ROSATOM της χώρας.

Το όνομα της βόμβας ήταν “Tsar Bomba” ή  “Tsar Bomb”, και πυροδοτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1961 στα ανοικτά των ακτών του Severny Island κοντά στον Αρκτικό Ωκεανό.

Η βόμβα υδρογόνου 50 μεγατόνων συμβατικού εκρηκτικού, ήταν 3,333 φορές πιο ισχυρή από τη βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, αναφέρει η Daily Mail.

Ήταν επίσης πολύ πιο καταστροφική από τη μεγαλύτερη βόμβα υδρογόνου των ΗΠΑ το 1954.

Το συγκλονιστικό υλικό κυκλοφόρησε στις 20 Αυγούστου για να συμπέσει με την 75η επέτειο της πυρηνικής βιομηχανίας της Ρωσίας.

Το ίδιο το όπλο ήταν τεράστιο, βάρους 27 τόνων και μήκους περίπου οκτώ μέτρων.

Εκτοξεύτηκε περίπου 4.000 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή και ορατή από 620 μίλια μακριά.

Το «σύννεφο» απλώθηκε 42 μίλια στον αέρα, καθιστώντας το περίπου επτά φορές υψηλότερο από το Όρος Έβερεστ και σύμφωνα με αναφορές κατέστρεψε κτίρια σε απόσταση 55 χιλιομέτρων (35 μίλια) από αυτό.

Διαπιστώθηκε επίσης αργότερα ότι θα μπορούσε, ενδεχομένως, να ήταν ακόμα πιο ισχυρή από ότι ήταν αρχικά σχεδιασμένη και να κάνει μια κολοσσιαία έκρηξη 100 μεγατόνων, αλλά μειώθηκε για να προστατεύσει τον ευρύτερο πληθυσμό από την έκρηξη.

Αυτή δεν ήταν η μόνη ισχυρή έκρηξη που διεξήγαγε η Ρωσία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η Σοβιετική Ένωση ολοκλήρωσε πολλές άλλες δοκιμές με δυνάμεις που κυμαίνονταν μεταξύ 20 και 24 μεγατόνων.

Η βόμβα Tsar, ωστόσο, ήταν μία από τις τελευταίες πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν ποτέ μέχρι που οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν  τη συνθήκη μερικής απαγόρευσης δοκιμών το 1963, η οποία ανέφερε ότι όλες οι μελλοντικές δοκιμές έπρεπε να πραγματοποιηθούν κάτω από το έδαφος.