Η Skoda μειώνει την κατανάλωση καυσίμου στον 1.0 TSI!

469

Οι TSI βενζινοκινητήρες των 1000 κ.εκ. της Skoda διαθέτουν τώρα μία εξαιρετικά λεπτή επίστρωση πλάσματος αντί για χιτώνια κυλίνδρων από χυτοσίδηρο.

Η Skoda Auto έχει θέσει σε λειτουργία μια νέα επεξεργασία στα μπλοκ κυλίνδρων των κινητήρων με κωδικό EA211.

Η νέα αυτή επικάλυψη χαμηλής τριβής (στους κυλίνδρους) μειώνει την κατανάλωση καυσίμου, τις εκπομπές ρύπων και το βάρος στους νέους κινητήρες. Αυτή η τεχνικά καινοτόμος ιδέα επιτρέπει την αντικατάσταση των συμβατικών επενδύσεων με μία επίστρωση μετάλλου (σε μορφή σκόνης μόλις 0,15 mm). Αυτή η τεχνική θα χρησιμοποιηθεί τώρα κατά την παραγωγή των νέων τρικύλινδρων κινητήρων EVO (από τη σειρά EA211) και υπόσχεται πως θα μειώσει σημαντικά τις εσωτερικές τριβές. Ως αποτέλεσμα, οι βενζινοκινητήρες 1.0 TSI EVO θα είναι ακόμη πιο αποδοτικοί και έχουν ακόμη χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Η Skoda έχει επενδύσει συνολικά περίπου 29 εκατομμύρια ευρώ για την προετοιμασία και τη μετατροπή της έδρας της με έδρα το Mlada Boleslav.

Ο Christian Bleiel, Επικεφαλής των Μονάδων Παραγωγής της Skoda Auto, τόνισε: «Η τεχνικά εξαιρετικά καινοτόμος επίστρωση πλάσματος καθιστά τους κινητήρες EA211 TSI EVO ακόμη πιο αποτελεσματικούς. Μειώνει τις απώλειες τριβής και συνεπώς και την κατανάλωση καυσίμου. Επιπλέον, αυτός ο τύπος επίστρωσης επιτρέπει επίσης την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας στους κυλίνδρους και την βοηθά να διαχέεται πιο αποτελεσματικά, βελτιώνοντας έτσι το θερμικό φορτίο. Παράγουμε τους κινητήρες με επικάλυψη πλάσματος στο Mladá Boleslav σε τρεις βάρδιες και τους εγκαθιστούμε στα Fabia, Scala, Octavia, Kamiq και Karoq».

Αυτό σημαίνει ότι οι κινητήρες με επίστρωση πλάσματος χρησιμοποιούνται επίσης στα ήπια υβριδικά Skoda Octavia e-TEC. Ο κατασκευαστής αυτοκινήτων από την Τσεχία έχει προσθέσει μια γραμμή συναρμολόγησης με δύο ειδικά εξαρτήματα για επίστρωση πλάσματος στο κύριο εργοστάσιό της. Συνολικά, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει δαπανήσει 69,1 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής κινητήρων.

Κατά τη διαδικασία παραγωγής, οι κύλινδροι σχηματίζονται πρώτα στην γραμμή παραγωγής. Ένα lazer 1.500-watt ελέγχει στη συνέχεια που βρίσκονται οι τρύπες του κυλίνδρου για να διασφαλίσει ότι το στρώμα πλάσματος θα κολλήσει τέλεια στην επιφάνεια. Η δέσμη λέιζερ δημιουργεί δέκα αυλακώσεις ανά χιλιοστόμετρο, καθεμία από τις οποίες μετρά ένα μέσο βάθος 40 μm (micron). Αυτό το στάδιο παραγωγής πραγματοποιείται σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα γεμάτη άζωτο για να διατηρείται η οπτική του λέιζερ και να διασφαλίζεται το απαραίτητο επίπεδο ακρίβειας.

Ένα μείγμα υδρογόνου και argon χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αερίου πλάσματος, απαιτώντας 4,5 λίτρα υδρογόνου ανά λεπτό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Το πλάσμα φτάνει σε θερμοκρασία 15.000 βαθμών Κελσίου και στη συνέχεια αναμιγνύεται με διάφορους τύπους χάλυβα που έχουν αλεσθεί σε λεπτή σκόνη. Αυτή η σκόνη αποτελείται από σίδηρο, άνθρακα, πυρίτιο και μαγγάνιο καθώς και άλλα απαραίτητα στοιχεία. Οι μεμονωμένοι κόκκοι σκόνης μετρούν όχι περισσότερο από 50 μm (micron). Όταν ψεκάζεται στα τοιχώματα του κυλίνδρου, η λιωμένη σκόνη σχηματίζει ένα στρώμα διαστάσεων περίπου 250 μm. Κατά την τελική επεξεργασία, αυτό το στρώμα, μετρά μόλις 150 μm.

Κάθε κύλινδρος εξετάζεται αυτόματα σε διάφορα στάδια καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας για να εκτιμηθεί η ποιότητά του. Τα οπτικά όργανα μέτρησης καταγράφουν πρώτα την επιφάνεια που λειαίνεται από το λέιζερ, πριν από τη δεύτερη μέτρηση μετά την εφαρμογή του πλάσματος.