Economist: ”Η Τουρκία το 2023 θα προσπαθήσει να καταλάβει ελληνικό νησί στο Αιγαίο”!

Άσκηση

Σύμφωνα με τον Economist, τα οικονομικά προβλήματα και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα συνεχίσουν να είναι η κύρια ατζέντα του κόσμου το 2023.

Το πιο σημαντικό, μιλάει για ενδεχόμενη ελληνοτουρκική κρίση!

Αναλυτικά:

”Μετά από δύο χρόνια που η πανδημία ήταν η δύναμη που διαμόρφωσε το άμεσο μέλλον, ο κύριος μοχλός τώρα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τους επόμενους μήνες ο κόσμος θα πρέπει να αντιμετωπίσει το απρόβλεπτο γύρω από τον αντίκτυπο της σύγκρουσης στη γεωπολιτική και την ασφάλεια.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία. Οι τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός, τα επιτόκια, η οικονομική ανάπτυξη, οι ελλείψεις τροφίμων – όλα εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση τους επόμενους μήνες. Η ταχεία πρόοδος από την Ουκρανία θα μπορούσε να απειλήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά ένα αδιέξοδο φαίνεται το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Η Ρωσία θα προσπαθήσει να λύσει τη σύγκρουση με την ελπίδα ότι οι ελλείψεις ενέργειας και οι πολιτικές αλλαγές στην Αμερική θα υπονομεύσουν τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Οι υφέσεις πλησιάζουν. Οι μεγάλες οικονομίες θα μπουν σε ύφεση καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπνίξουν τον πληθωρισμό, μια μεταγενέστερη επίδραση της πανδημίας από τότε που φουντώθηκε από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Η ύφεση της Αμερικής θα πρέπει να είναι σχετικά ήπια. Ο πόνος θα είναι παγκόσμιος, καθώς το ισχυρό δολάριο πλήττει τις φτωχές χώρες που ήδη πλήττονται από την άνοδο των τιμών των τροφίμων.

Καθώς οι χώρες σπεύδουν να εξασφαλίσουν τον ενεργειακό τους εφοδιασμό, επιστρέφουν στα ορυκτά καύσιμα. Αλλά μεσοπρόθεσμα ο πόλεμος θα επιταχύνει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση για τους υδρογονάνθρακες που προμηθεύονται από αυτοκράτορες. Εκτός από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, θα ωφεληθούν και τα πυρηνικά και το υδρογόνο.

Κάποια στιγμή τον Απρίλιο ο πληθυσμός της Κίνας θα ξεπεραστεί από τον πληθυσμό της Ινδίας, σε περίπου 1,43 δισεκατομμύρια. Με τον πληθυσμό της Κίνας να μειώνεται και την οικονομία της να αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους, αναμένετε πολλές συζητήσεις για το εάν η Κίνα έχει κορυφωθεί. Η βραδύτερη ανάπτυξη σημαίνει ότι η οικονομία της δεν μπορεί ποτέ να ξεπεράσει σε μέγεθος την αμερικανική.

Διχασμένη Αμερική. Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι τα πήγαν χειρότερα από ό,τι αναμενόταν στις ενδιάμεσες εκλογές, οι κοινωνικές και πολιτιστικές διαφορές σχετικά με τις αμβλώσεις, τα όπλα και άλλα σοβαρά ζητήματα συνεχίζουν να διευρύνονται μετά από μια σειρά επίμαχων αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η επίσημη είσοδος του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρική κούρσα του 2024 θα ρίξει λάδι στη φωτιά.

Σημεία ανάφλεξης για παρακολούθηση. Η έντονη εστίαση στον πόλεμο στην Ουκρανία αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης αλλού. Με τη Ρωσία αποσπασμένη, οι συγκρούσεις ξεσπούν στην αυλή της. Η Κίνα μπορεί να αποφασίσει ότι δεν θα υπάρξει ποτέ καλύτερη στιγμή για να κάνει μια κίνηση στην Ταϊβάν. Οι εντάσεις Ινδίας-Κίνας θα μπορούσαν να εκτονωθούν στα Ιμαλάια.

Και μπορεί η Τουρκία να προσπαθήσει να καταλάβει ένα ελληνικό νησί στο Αιγαίο!

Το πρωτοσέλιδο:

Μετατόπιση συμμαχιών. Εν μέσω γεωπολιτικών αλλαγών, οι συμμαχίες ανταποκρίνονται. το ΝΑΤΟ, που αναζωογονήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα υποδεχθεί δύο νέα μέλη. Θα ενταχθεί η Σαουδική Αραβία στις συμφωνίες του Αβραάμ, ένα αναδυόμενο μπλοκ. Άλλες ομάδες αυξανόμενης σημασίας περιλαμβάνουν τους Quad και το Αukus.

Ο πραγματικός αριθμός των διεθνών τουριστικών ταξιδιών, στα 1,6 δισεκατομμύρια, θα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από το προ πανδημίας επίπεδο του 1,8 δισεκατομμύριο το 2019. Τα επαγγελματικά ταξίδια θα παραμείνουν αδύναμα καθώς οι εταιρείες μειώνουν το κόστος.

Έλεγχος πραγματικότητας Metaverse. Η ιδέα να εργάζεστε και να παίζετε σε εικονικούς κόσμους θα συνεχιστεί πέρα ​​από τα βιντεοπαιχνίδια; Το 2023 θα δώσει κάποιες απαντήσεις καθώς η Apple λανσάρει τα πρώτα της ακουστικά και η Meta αποφασίζει αν θα αλλάξει τη στρατηγική της καθώς η τιμή της μετοχής της υποχωρεί. Εν τω μεταξύ, μια λιγότερο περίπλοκη και πιο άμεσα χρήσιμη αλλαγή μπορεί να είναι η άνοδος των «κλειδιών πρόσβασης» για την αντικατάσταση των κωδικών πρόσβασης.