Εφορία: Αυτοματοποιούνται οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων

286

Οι φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών αυτοματοποιούνται, με τη φορολογική διοίκηση να θέτει προσεχώς σε εφαρμογή τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις. Η αρχή θα γίνει με τη δήλωση ΦΠΑ, όπου εντός του έτους 1,2 εκατ. υπόχρεοι θα λάβουν προσυμπληρωμένη τη δήλωση και θα ακολουθήσουν την άνοιξη του 2023 οι δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022. Αυτό σημαίνει ότι θα λάβουν προσυμπληρωμένο τόσο το έντυπο Ε3 όσο και το βασικό έντυπο Ν της δήλωσης νομικών προσώπων. Ταυτόχρονα, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ προχωρεί στη δημιουργία του ψηφιακού δελτίου αποστολής, δηλαδή στην ανάπτυξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών, περιλαμβάνοντας τις διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρένος Καραστάθης, προϊστάμενος Διεύθυνσης Στρατηγικής Τεχνολογιών Πληροφορικής (ΔΙΣΤΕΠΛ) της ΑΑΔΕ (στο 2Law Forum on Taxation), τα δεδομένα που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ με τα ηλεκτρονικά βιβλία μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε με κατάλληλους μετασχηματισμούς να μας δώσουν τη δυνατότητα να προϋπολογίσουμε το ποσό του ΦΠΑ στο οποίο υπόκειται κάθε επιχείρηση. Ετσι η επιχείρηση θα ξέρει από πριν το ποσό του ΦΠΑ που της αναλογεί και τι μπορεί να λάβει ως επιστροφή, επιταχύνοντας τον χρόνο επιστροφής του ΦΠΑ. Με την ίδια λογική θα ακολουθήσουν και οι δηλώσεις του Ε3 και το έντυπο Ν, ενώ επόμενος στόχος είναι το ψηφιακό δελτίο αποστολής, η ανάπτυξη δηλαδή ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών που περιλαμβάνει διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.

Σημειώνεται ότι με την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, εκτός από την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, το ελληνικό Δημόσιο θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες καθώς θα γνωρίζει τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί, μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο έλεγχο.

Με τα ηλεκτρονικά βιβλία η ΑΑΔΕ γνωρίζει όλα τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων, καθώς το έσοδο για μια επιχείρηση είναι έξοδο για μια άλλη και αυτόματα εμφανίζεται στην πλατφόρμα myDATA. Η νέα διαδικασία αναμένεται να βάλει τέλος και στις φουσκωμένες δαπάνες που εμφανίζουν στις δηλώσεις τους επιχειρήσεις και επαγγελματίες με στόχο να περιορίσουν το φορολογητέο εισόδημα και να γλιτώσουν φόρο. Με τα ηλεκτρονικά βιβλία αυτή η δυνατότητα ελαχιστοποιείται, αν και παραμένει η φοροδιαφυγή που συντελείται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 1.090.717 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία, ο τζίρος από την αρχή της χρήσης του myData ξεπερνάει τα 815,5 δισ. ευρώ και έχουν εκδοθεί 1,37 δισ. παραστατικά. Σημειώνεται ότι το 2021 υποβλήθηκαν 832.000 ΜΥΦ (συγκεντρωτικές καταστάσεις), κάτι που δείχνει την καθολικότητα στη χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τη δωρεάν εφαρμογή timologio. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 217.380 επιχειρήσεις και επαγγελματίας εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγιά τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρίζονται στο myData. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή Appodixi έχουν καταγραφεί 48.340 ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες, ενώ περισσότεροι από 130.000 πολίτες έχουν κατεβάσει και εγκαταστήσει την εφαρμογή στο κινητό τους.

Πηγή: kathimerini.gr