Την ενόχλησή του για την πρακτική κατάργηση της συνθήκης του Σένγκεν από τη Γερμανία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελλάριο Καρλ Νεχάμερ.
Η πρόσφατη «εκτίναξη» της Εναλλακτικής για τη Γερμανία σε δύο κρατιδιακές εκλογές στην Ανατολική Γερμανία προκάλεσε πολιτικό «ηλεκτροσόκ» στο Βερολίνο και έφερε νέα αυστηρότερα μέτρα από τον τρικομματικό συνασπισμό του Όλαφ Σολτς που επιχειρεί να επιβάλει ελέγχους στα χερσαία σύνορα, «ξηλώνοντας» ουσιαστικά τη Συνθήκη Σένγκεν.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ένα ξεκάθαρο «nein» στους γερμανικούς σχεδιασμούς για απελάσεις μεταναστών που είτε έχουν πάρει είτε δεν έχουν πάρει άσυλο προς χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα. Ο λόγος για πολλούς λαθρομετανάστες που βρίσκονται στη Γερμανία, η οποία από την άλλη εφαρμόζει μια γενναία επιδοματική πολιτική που λειτουργεί ως πόλος έλξης για όσους μπαίνουν στην Ευρώπη. «Αυτό το οποίο σίγουρα μία χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί είναι να επωμισθεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω απλά της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται, δηλαδή, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.
Σε κάθε περίπτωση, και όσο τα κεντροευρωπαϊκά κράτη αυστηροποιούν τη φύλαξη των συνόρων τους, η Ελλάδα θα εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο μεταξύ των συνοριακών ελέγχων της Δύσεως και των εκτεθειμένων – θαλασσίων κυρίως – συνόρων της με την Τουρκία και τις βορειοαφρικανικές χώρες.
Η δαιμονοποίηση των λεγομένων push-backs πρέπει να σταματήσει, όμως αυτό θα προϋπέθεται ο πρωθυπουργός να έχει το σθένος ενός Βίκτορ Όρμπαν, τον οποίον ο ίδιος απεχθάνεται και έχει πολεμήσει λυσσαλέα, όσο ήσαν ομόσταβλοι στο ΕΛΚ. Η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει πυγμή και να ζητήσει αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών που εναντιώνονται στην ασφάλεια των συνόρων της και κατ’ επέκτασιν την εθνική της κυριαρχία. Αυτό όμως, απαιτεί και τον κατάλληλο ηγέτη, ο οποίος δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Πηγή: NewsFire.GR