Ειδικό Δικαστήριο: Ολοκληρώθηκε η απολογία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο – «Επέλεξα να είμαι απέναντι στα σκάνδαλα»

Επαναλαμβάνοντας τη θέση πως η δίκη του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου είναι πολιτική ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «έγραψε» τον επίλογο της τριήμερης απολογίας του.

«Σε όλη μου τη ζωή προσπάθησα να υπηρετήσω την πατρίδα μου και τη δικαιοσύνη. Ο Παζολίνι είχε πει ότι όποιον ενοχλούν τα σκάνδαλα είναι tres banal. Επέλεξα να είμαι tres banal» ανέφερε ο κατηγορούμενος και συνέχισε «Τα σκάνδαλα δεν έχουν μόνο ποινική και ηθική απαξία. Η χώρα μας όχι μόνο έχει λεηλατηθεί από τα σκάνδαλα, έχει υποστεί και άλλες συνέπειες. Ποιος σοβαρός επενδυτής θα έρθει να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα;».

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος μίλησε για σκευωρία σε βάρος του, σημείωσε πως επιλογή του ήταν να βρεθεί απέναντι στα σκάνδαλα. «Επειδή εγώ αγαπάω την πατρίδα μου, επέλεξα να είμαι απέναντι στα σκάνδαλα. Το τίμημα που πληρώνω δεν θα με κάνει να μετανιώσω. Η δίκη είναι πολιτική, η απόφασή σας είμαι βέβαιος ότι θα είναι αποτέλεσμα των αποδεικτικών μέσων που παρουσιάστηκαν στη δίκη και θα πράξετε το καθήκον σας. Ακόμα και πιέσεις να έχουν ασκηθεί, πιστεύω ότι υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας» τόνισε.

Ο πρώην υπουργός απευθυνόμενος στους δικαστές, σε υψηλούς, ανέφερε πως βρέθηκε στη θέση του κατηγορούμενου «μετά από σειρά παρανόμων, παρακρατικών και αντισυνταγματικών μεθοδεύσεων».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας ο κατηγορούμενος άνοιξε το κεφάλαιο που αφορά στις καταγγελίες σε βάρος του για παρεμβάσεις και πιέσεις της συνταξιούχου εισαγγελέα, Γεωργίας Τσατάνη. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό στόχος της εισαγγελικής λειτουργού ήταν να τον «παγιδεύσει» καθώς είχε ως «αποστολή» την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου.

«Ήταν ένα καλοστημένο σχέδιο, μια πραγματική σκευωρία για να ενταφιαστούν οι ευθύνες Βγενόπουλου. Η αποστολή της ήταν να αρχειοθετήσει τον Βγενόπουλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος στη συνέχεια χαρακτήρισε παράνομες τις συνομιλίες του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

«Υπήρξα θύμα παρακολουθήσεων πολύ πριν βρεθούν τα predator» είπε ο κατηγορούμενος και αναφέρθηκε σε σχετικά δημοσιεύματα.

«Πώς με παρακολουθούσαν; Σχετική εισαγγελική διάταξη δεν είδα ποτέ. Αλλά τα έγραφαν. Γιατί; Προετοίμαζαν το έδαφος για τις παράνομες μαγνητοφωνήσεις του Μιωνή στο Μέγαρο Μαξίμου;» αναρωτήθηκε.

Πρόεδρος: Παρακολουθήσεις ήταν παράνομες, οι κασέτες ήταν πλαστές;

Δ. Παπαγγελόπουλος: Ήταν πραγματικά η συνομιλία μου με τον Παππά, όμως, αυτά που έλεγα εγώ έπαιξαν ρόλο στην αθωότητα μου. Όλες μου οι κουβέντες με τον Παππά και τον Μιωνή ήταν καθαρές και ξάστερες. Μιλάμε για παρακράτος από το 2019.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κατηγορούμενος επανέλαβε πως «μεγαλύτερο σκάνδαλο από την συστάσεως ελληνικού κράτους είναι η υπόθεση της Novartis» προσθέτοντας ότι «Το μόνο που το ξεπερνάει είναι η επιχείρηση συγκάλυψης του. Τρεις πολιτικοί δωροδοκήθηκαν από την Novartis, δεν τα λέω εγώ, το πόρισμα του κυρίου Καψιμάλη (σ.σ. εισαγγελέας) τα λέει αυτά».

Η σκυτάλη της ακροαματικής διαδικασίας περνά, πλέον, στην εισαγγελέα της έδρας η οποία θα αγορεύσει επί της ενοχής ή όχι των κατηγορουμένων στις 13 Φεβρουαρίου 2023.