Έκκληση για αίμα σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία

351

Δεκάδες μεταγγίσεις αίματος έχουν αναβληθεί, γεγονός που δημιουργεί αυξημένο κίνδυνος σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.

Έκκληση στους πολίτες να δώσουν αίμα, μέσω ανακοίνωσή του, κάνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Όπως αναφέρει, «στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μεταγγίζονται 350 ασθενείς και χρειάζονται 60 με 70 μονάδες αίματος που δεν υπάρχουν. Έτσι αναβάλλονται μεταγγίσεις».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Έχουμε επισημάνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς σοβαρών παθήσεων πλην κορωνοϊού με την προσαρμογή των νοσοκομείων στην αντιμετώπιση μιας νόσου του κορωνοϊου.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία καθότι αναβάλλονται δεκάδες μεταγγίσεις αυτές τις ημέρες λόγω έλλειψης αίματος. Στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μεταγγίζονται 350 ασθενείς και χρειάζονται 60 με 70 μονάδες αίματος που δεν υπάρχουν. Έτσι αναβάλλονται μεταγγίσεις. Πολλές φορές γίνονται μεταγγίσεις σε ασθενείς με μικρότερη ποσότητα αίματος της κανονικής. Δυστυχώς ο κόσμος φοβάται να επισκεφθεί τα νοσοκομεία να δώσει αίμα λόγω κορωνοιου.

Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες να επιλύσει το θέμα και όχι να παρακολουθεί ως θεατής την καθημερινή αγωνία και τον κίνδυνο των μεταγγιζόμενων ασθενών. Θα μπορούσαν κινητές μονάδες αιμοδοσίας να προγραμματίζουν επισκέψεις για αιμοδοσία σε γειτονιές, εργασιακούς χώρους και αλλού. Εμείς καλούμε τους πολίτες να επισκέπτονται άφοβα τα νοσοκομεία να δώσουν αίμα.

Δεν κινδυνεύουν στο ελάχιστο. Είναι κρίμα να κινδυνεύουν οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία Οι μεγαλύτερες ελλείψεις εμφανίζονται στις περιοχές που χτύπησε περισσότερο ο κορωνοϊός. Προβλήματα όμως με αναβολές μεταγγίσεων έχουμε σε όλη τη χώρα.

Που είναι το υπουργείο υγείας. Να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες να λυθεί το θέμα.

Με επιστολή του ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ζητάει τη συμβολή μας για την εξεύρεση αίματος. Δέστε την επιστολή».