Εκλογές 2023 – Τσίπρας: Ήταν ηχηρό το μήνυμα των εκλογών και το λάβαμε και αλλάζουμε εν κινήσει

«Ήταν ηχηρό το μήνυμα των εκλογών και το λάβαμε και αλλάζουμε εν κινήσει», είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε την ιστορικά φορτισμένη πολιτική φράση «Mea culpa» που στην ελληνική πολιτική σκηνή έχει ταυτιστεί με την ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου στη Βουλή των Ελλήνων το 1988 για το Νταβός και το ραντεβού του τότε πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του Τουργκούτ Οζάλ αλλά αυτή τη φορά αναφέρθηκε στην απλή αναλογική. Mea culpa για την απλή αναλογική, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα πρώτα λεπτά της συνέντευξής του, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Ανδρουλάκης πανηγυρίζει λες και ήτανε πρώτο κόμμα επειδή πήρε τρεις μονάδες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά αποφάσισε να μετατραπεί από κόμμα εξουσίας, σε συμπληρωματικό κόμμα εξουσίας» τόνισε και υπενθύμισε τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά. «Αυτό στοίχισε στο ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε. «Ο κ. Ανδρουλάκης είχε μια ευκαιρία για να δούμε πώς θα συγκροτήσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση απέναντι στη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Το αρνήθηκε» προσέθεσε.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι το κόμμα του θα παλέψει για την ανατροπή των συσχετισμών «μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο», επιμένοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας και τονίζοντας ότι οι μόνες προτάσεις διακυβέρνησης είναι αυτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε κάθε περίπτωση», είπε, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα που δεν θα αφήνει ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη την οποιαδήποτε δύναμη. Αυτό δεν είναι καλό για τη δημοκρατία».

Ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ και για τα ζητήματα Υγείας, αναφερόμενος στις τρεις τελευταίες περιπτώσεις με θανάτους γυναικών στην Κω, τη Νέα Μάκρη και τη Χαλκιδική, επειδή δεν υπήρχαν ή άργησαν να φτάσουν τα ασθενοφόρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και τις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, Σπύρου Πνευματικού, για τους καρκινοπαθείς, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον αποσύρει από τα ψηφοδέλτια.

«Εγώ αυτό έκανα με τον Κατρούγκαλο» ανέφερε χαρακτηριστικά, ανατρέποντας το μέχρι σήμερα αφήγημα, που ήταν ότι ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε από μόνος του εαυτόν εκτός ψηφοδελτίων, όταν μίλησε για αύξηση εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες.