Άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρη Δούκα και Μιχάλη Κατρίνη να διεκδικούν την ψήφο των πολιτών.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 950 εκλογικά τμήματα, σε Ελλάδα και οργανώσεις του εξωτερικού, από τις 07.00 το πρωί μέχρι τις 19.00 το απόγευμα κι εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος, αν δηλαδή κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία (το 50% +1 των ψήφων), αυτός θα διεξαχθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου. Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.
Δικαίωμα ψήφου στον β’ γύρο έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον α’ γύρο.
Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου
Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι ήδη μέλη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, καθώς και όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη ή φίλοι του κόμματος προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα. Θα πρέπει να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση και να ψηφίσουν καταβάλλοντας ως εισφορά 3 ευρώ. Μπορούν επίσης να ψηφίσουν και 17ρηδες που έχουν γεννηθεί το 2008 και είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους.
Κρίσιμος παράγοντας η συμμετοχή
Κρίσιμος παράγοντας για το ποιοι θα περάσουν στο δεύτερο γύρο και ποιος τελικά θα κερδίσει την αναμέτρηση θα είναι το εύρος του εκλογικού σώματος, αλλά και το προφίλ αυτών που θα ψηφίσουν. Θα ψηφίσει ο «σκληρός» κομματικός μηχανισμός;
Θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚογενείς, οι οποίοι στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είτε ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ είτε στήριξαν ΝΔ και σήμερα ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστερας;
Κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, ωστόσο σε εκείνο που συγκλίνουν όλες οι πλευρές είναι ότι η προσέλευση στις κάλπες θα υπερβεί κατά πολύ τις 270.000 πολιτών που ψήφισαν για την ανάδειξη προέδρου στις εσωκομματικές εκλογές του 2021, κάτι που αν συμβεί μπορεί να ανατρέψει τους δημοσκοπικούς συσχετισμούς και να φέρει εκπλήξεις και ανατροπές.
Η συμμετοχή απασχολεί και τους υποψήφιους αρχηγούς, καθώς όσο μεγαλύτερη θα είναι, τόσο μεγαλύτερο κύρος και νομιμοποίηση θα έχει ο νέος πρόεδρος για να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και διακηρύξεις, ενώ κανείς δεν θα μιλήσει για «αποτέλεσμα μηχανισμών», ούτε θα σκεφτεί την αποχώρησή του από το κόμμα την επόμενη μέρα
Εκτιμάται ότι γύρω στις 9 το βραδυ θα έχει ανακοινωθεί το 15% των αποτελεσμάτων που θα δώσει τη δυνατότητα να φανεί, ως τάση, το τελικό αποτέλεσμα.
«Μάθε πού ψηφίζεις»
Παράλληλα η ΕΔΕΚΑΠ μέσω του «μάθε πού ψηφίζεις» έδωσε στη δημοσιότητα τα εκλογικά τμήματα που θα στηθούν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Δείτε εδώ τον διαδραστικό χάρτη με τα εκλογικά κέντρα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ εδώ μπορεί να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο ανά εκλογική περιφέρεια.
Πώς ψηφίζει ο εκλογέας
Ο εκλογέας:
Α. Προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, όπου συστήνεται να υπάρχει τραπέζι “υποδοχής” με εθελοντές που τον βοηθούν να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος
.
Β. Στο τραπέζι της Εφορευτικής Επιτροπής παραδίδει την ταυτότητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου, εφόσον δεν είναι μέλος και, γίνεται η διαπίστευσή του από το χειριστή του tablet και η εγγραφή του στην κατάσταση ψηφισάντων από το Γραμματέα, στον οποίον καταβάλει το ποσό των 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο των εκλογών) και υπογράφει. Μετά, ο Πρόεδρος σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με ψηφοδέλτιο στον ψηφοφόρο.
Γ. Μπαίνει πίσω από το παραβάν και ψηφίζει, βάζει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο.
Δ. Επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή και πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο Πρόεδρος πρέπει να τον μονογράψει. Παίρνει την ταυτότητα/διαβατήριο και αποχωρεί από το Ε.Τ.
Πηγή: Parapolitika.gr