ΕΚΠΑ-Τσιόδρας και επιστήμονες απαντούν για τον κορωνοϊό: Εμβόλια, νόσηση και Όμικρον

293

Ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις που αφορούν στη πανδημία, πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, στην οποία συμμετείχε ο Σωτήρης Τσιόδρας και άλλοι επιστήμονες μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ).

Οι επιστήμονες απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούν την νόσο, τη πρόληψη και την θεραπεία της.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε κυρίως στα εμβόλια mRNA και στην ενδοοικογενειακή διασπορά του κορωνοϊού. Για τα εμβόλια ο καθηγητής τόνισε ότι «το DNA μας δεν κινδυνεύει απο τα εμβόλια mRNA», καθώς δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο ανθρωπινό DNA, γιατί το υλικό που περιέχουν είναι εξαιρετικά ασταθές και βραχύβιο.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι «το mRNA εισχωρεί στο κυτταρόπλασμα και όχι στον πυρήνα του κυττάρου, καθώς του λείπουν τα απαραίτητα ένζυμα για να κάνει εισχωρήσει στο DNA. Άρα τα εμβόλια mRNA απλά μεταφέρουν “οδηγίες” στον οργανισμό μας για το πώς να παράξει πρωτεϊνες που χρειάζεται για την ανοσία. Στη συνέχεια, εντός ολίγων ημερών αποσυντίθενται τα εμβόλια, γι’ αυτό και δεν έχουν μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες».

Όσον αφορά τη διασπορά, είπε πως «όταν έχουμε ένα κρούσμα σε μια οικογένεια, αυτομάτως θεωρούμε πιθανόν “θετικούς” και τα υπόλοιπα μελή της οικογένειας. Άρα γι’ αυτό έχει νόημα το self testing ειδικά την περίοδο των εορτών όπως τώρα τα Χριστούγεννα».

Ερωτηθείς για την έρευνα που πραγματοποίησε με τον καθηγητή Λύτρα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως έχει ήδη απαντήσει και δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω δηλώσεις, καθώς βρίσκονται σε επιστημονικό φόρουμ και οι ερωτήσεις πρέπει να είναι σχετικές με τα όσα είπαν οι επιστήμονες.

Τέλος, ανέφερε ότι διπλασιάζεται ο αριθμός των κρουσμάτων ανά δύο μέρες, υπάρχει όμως ο κίνδυνος μέσα σε ένα «κύμα Δέλτα» να υποκρύπτεται ένα «κύμα Όμικρον».

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης επεσήμανε ότι «η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και ιικού φορτίου» είναι ξεκάθαρη και πως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν δεν είχε προκύψει η Όμικρον.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Νίκος Σύψας είπε ότι τα συμπτώματα που εκδηλώνονται με την Όμικρον, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Βρετανία, είναι πονοκέφαλος, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας και καταρροή. Προσέθεσε, δε, ότι μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση ιβερμεκτίνης δεν αποτρέπει τα συμπτώματα, ούτε τη νοσηλεία.

Σχετικά με τα παιδιά, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι τα περισσότερα κάτω των 10 ετών είναι ασυμπτωματικά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕCDC, χρειάζονται νοσηλεία το 1-2% των υγιών παιδιών.

«Το 1% των παιδιών στην Ελλάδα χρειάστηκαν νοσηλεία, λόγω της σοβαρής πνευμονίας που εμφάνισαν. Σπανιότερα, εμφανίζουν περικαρδίτιδα, θρομβώσεις, σηπτικό σοκ. Τα παιδιά με χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν έως 7 φορές περισσότερο σε σχέση με τα υγιή παιδιά. Στο Παίδων το 70% των εφήβων που νοσηλεύτηκαν, ήταν παχύσαρκοι! Το φλεγμονώδες πολυσυστηματικό σύνδρομο έχει εμφανιστεί αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση ή τη νόσηση παιδιών. Άφορα 1 στα 3. 000 παιδιά που νοσούν. Τα παρατεινόμενα συμπτώματα στα παιδιά, όπως πυρετός ή γαστρεντερικές διαταραχές, για δυο-τρεις ημέρες σε ένα περιβάλλον, που υπήρχαν ασθενείς κορωνοϊού, ακόμη κι αν δεν νόσησε το παιδί, πρέπει να οδηγήσουν στον παιδίατρο για περαιτέρω έλεγχο», πρόσθεσε η κα Παπαευαγγέλου. «Στο 83% έχει φτάσει η εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων, την ώρα που το ποσοστό αυτό σε Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία φτάνει το 90% και στην Ισπανία και την Πορτογαλία αγγίζει το 100%», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, κάνοντας έκκληση για εμβολιασμό.

Τέλος, για τις παρενέργειες του εμβολίου η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Τσολιά είπε ότι μόνο ένα 2-5% εμφανίζει αναφυλακτικές αντιδράσεις, ποσοστό ανάλογο με εκείνο σε όλους τους εμβολιασμούς.