Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη: Οι τελευταίες στιγμές της 38χρονης και η υψηλού ρίσκου ενέργεια που θα σκορπούσε τον θάνατο σε ανυποψίαστους πολίτες

252
Αστυνομία

 

Σύμπραξη ποινικών και αντιεξουσιαστών με ληστρικά κίνητρα και με στόχο τη κλοπή χρημάτων από τα δύο ΑΤΜ της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος που ερευνούν τις συνθήκες θανάτου μιας 38χρονης στα χέρια της οποίας εξερράγη η βόμβα τα ξημερώματα του Σαββάτου (3/5).

Ο «Πεταλούδας» και ο «Άγνωστος Χ»

Από τη πρώτη στιγμή τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, εκτιμούν πως ο εντολέας για τη ληστρική επίθεση με τη βόμβα μεγάλης ισχύος στο υποκατάστημα της τράπεζας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι ο 37χρονος «Πεταλούδας», έγκλειστος στις φυλακές Διαβατών.

Όσο όμως οι ώρες περνούν και «σκιαγραφούν» το προφίλ της γυναίκας, αλλά και του ατόμου που ενοικίασε το διαμέρισμα RBNB στα Λαδάδικα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, τα άτομα να «στρατολογήθηκαν», από κάποιον άλλο αντιεξουσιαστή, που παραμένει «άγνωστος Χ» για τις Αρχές.

Πιθανολογούν πως το συγκεκριμένο άτομο, έχει κατασκευάσει την βόμβα και έδωσε οδηγίες τόσο στον 36χρονο άστεγο που ενοικίασε το διαμέρισμα, όσο και στην 38χρονη γυναίκα για το σημείο που θα παραλάμβανε την βόμβα, αλλά και το σημείο που θα την τοποθετούσε.

 Άπειρη σε βόμβες η 38χρονη

Τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας συνεχίζει να απασχολεί το σκεπτικό της «στρατολόγησης» της 38χρονης για την βομβιστική ενέργεια, καθώς με βάση το ποινικό της παρελθόν, δεν είχε απασχολήσει για παρόμοια αδικήματα τις Αρχές.

Το ενδεχόμενο δε, η τοποθέτηση της βόμβας να έχει τρομοκρατικό υπόβαθρο, «χάνει έδαφος» για ακόμη μια φορά.

Σε δηλώσεις της στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, κυρίας Κωσταντία Δημογλίδου, σημείωσε πως, «απορούν κάποιοι γιατί δεν έχει αναλάβει την προανάκριση η αντιτρομοκρατική. Εδώ δεν βλέπουμε από την πρώτη στιγμή κάποια σύνδεση, χωρίς να μπορούμε να το αποκλείσουμε γιατί είναι ακόμη νωρίς».

Βόμβα στα 70 μέτρα από αστυνομικό τμήμα

«Μυστήριο» αποτελεί για τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, η επιλογή της 38χρονης, ενός ατόμου χωρίς εμπειρία, που κινήθηκε προς την τράπεζα με ακάλυπτα χαρακτηριστικά, για μια ενέργεια «υψηλού ρίσκου», με την τοποθέτηση της βόμβας σε τράπεζα που βρίσκεται μόλις 70 μέτρα από το αστυνομικό τμήμα της Άνω Πόλης.

Σε βίντεο που έχουν στη διάθεσής τους οι αστυνομικοί και έχουν καταγραφεί οι κινήσεις της 38χρονης πριν τη τοποθέτηση του μηχανισμού, εμφανίζεται διστακτική.

Ενδεχομένως να ήθελε να τοποθετήσει τη βόμβα στο μπροστινό μέρος της τράπεζας, εκεί όπου είναι εγκατεστημένα τα δυο ΑΤΜ της τράπεζας, αλλά η παρουσία πολιτών και οχημάτων στο σημείο να ανέτρεψε τα σχέδια της προς στιγμήν.

Η γυναίκα αφού άφησε το σακίδιο πλάτης στο πλαϊνό μέρος της τράπεζας απομακρύνθηκε.

Όταν δεν σημειώθηκε η έκρηξη, πιθανότατα λόγω αστοχίας υλικού, επέστρεψε εκ νέου στο σημείο, ενδεχομένως για να μετακινήσει το σακίδιο στην είσοδο της τράπεζας, όπως φαίνεται να ήταν η αρχική της πρόθεση, αλλά τότε σημειώθηκε η έκρηξη.

Έρευνες σε κελιά, κινητό και διαμέρισμα

Απαντήσεις για τα άτομα που σχεδίασαν και συμμετείχαν στην βομβιστική ενέργεια, αναμένεται να δοθούν από το κινητό τηλέφωνο του θύματος, με τους αστυνομικούς να ευελπιστούν να εντοπίσουν, φωτογραφίες και συνομιλίες που θα αποκαλύψουν τους συνεργούς της και προπαρασκευαστικές ενέργειες για την τοποθέτηση της βόμβας.

Απαντήσεις θα δώσουν επίσης, το γενετικό υλικό και τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα «γιάφκα».

Οι αστυνομικοί αναζητούν και υλικό από κάμερες στην περιοχή, που ενδεχομένως να έχουν καταγράψει, ποιοι είχαν πρόσβαση στο διαμέρισμα.

Στο πλαίσιο των ερευνών, αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος, πραγματοποίησαν εφόδους σε κελιά των φυλακών Κορυδαλλού, Κορίνθου, Διαβατών, εκεί όπου κρατούνται ο «Πεταλούδας» και συνεργοί του από το παρελθόν.

 

 

Πηγή: Law & Order