ΕΚΤ: Έκτακτη συνεδρίαση για την αναταραχή στις αγορές ομολόγων

247

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, Τετάρτη, «για να συζητήσει τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς», σύμφωνα με εκπρόσωπο της τράπεζας.

«Θα έχουν μια ad hoc συνάντηση για να συζητήσουν τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς», δήλωσε στο CNBC εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας.

Μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, τα ομόλογα της ευρωζώνης κάνουν ράλι, ενώ τα σπρεντ συρρικνώθηκαν. Η απόδοση στο ιταλικό 10ετές μειώθηκε κατά 22 μονάδες βάσης, κάτω από το 4%. Το σπρεντ έναντι του γερμανικού 10ετούς μειώθηκε στις 324 μονάδες βάσης. Και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς μειώθηκε στο 4,554% κατά 2,32%, ενώ το σπρεντ επίσης αποκλιμακώθηκε.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τις ισχυρές που δέχονται τα ομόλογα, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τον σταδιακό περιορισμό της ρευστότητας (μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης) διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε πάνω από 4% για πρώτη φορά από το 2014, καθώς η χώρα διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο Δημόσιο Χρέος μετά την Ελλάδα.

Στην ελληνική αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε στη διάρκεια της ημέρας το 4,7% καταγράφοντας μία αύξηση της τάξεως των 300 μονάδων βάσης (ή 3% από την αρχή του έτους). Αναλόγως κινείται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία έχει ξεπεράσει το 3,65%.

Οι υπεύθυνοι της ΕΚΤ έχουν ήδη τονίσει πως είναι έτοιμοι να επέμβουν κατεπειγόντως, αν διευρυνθεί ο κίνδυνος κατακερματισμού στην αγορά του κρατικού χρέους.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Ιούλιο, ακολουθούμενη από μεγαλύτερη αύξηση δύο μήνες αργότερα, καθώς αγωνίζεται ενάντια στην εκτίναξη των τιμών.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει τα επιτόκια εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Το ευρώ ενισχύθηκε έως και 0,6% στο 1,0475 έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση της συνεδρίασης.

«Το γεγονός ότι το ευρώ ανακάμπτει θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ελπίζουν να λάβουν περισσότερες λεπτομέρειες για οποιαδήποτε πιθανή παρέμβαση για τη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς κρατικών ομολόγων», δήλωσε ο Valentin Marinov, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole CIB στο Λονδίνο.

«H ισοτιμία ευρώ – δολαρίου θα μπορούσε να σκαρφαλώσει ξανά πάνω από το 1,05 πολύ σύντομα», πρόσθεσε.