ΕΚΤ: Η Κριστίν Λαγκάρντ παρουσιάζει αύριο το σχέδιο για αύξηση επιτοκίων και στήριξη ευάλωτων οικονομιών

Σχέδιο που θα προβλέπει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και τη στήριξη των ευάλωτων οικονομιών της ευρωζώνης θα παρουσιάσει αύριο η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το σχέδιο της ΕΚΤ αναμένεται ότι θα έχει στόχο να βοηθήσει υπερχρεωμένα κράτη, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, προκειμένου να μην δεχθούν πλήγμα στις αγορές ομολόγων και προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές των επιτοκίων σε επίπεδα διαχειρίσιμα.

Αναπόφευκτες οι αυξήσεις στα επιτόκια

Η Κριστίν Λαγκάρντ ήδη από τον Μάιο ανακοίνωσε ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού είναι αναπόφευκτες. Είναι η πρώτη φορά που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσουν αυξήσεις στα επιτόκια ύστερα από μια δεκαετία, ενώ μια σημαντική μειοψηφία πιέζει για πιο επιθετικά μέτρα.

Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων έρχεται ως αντίδραση της αγοράς στην άνοδο του πληθωρισμού, στο 8% και στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία που δεν είναι απολύτως φανερές σε οικονομικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, 25 μέλη του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ζητούν την εκπόνηση ενός σχεδίου στήριξης των πιο ευάλωτων ευρωπαϊκών οικονομιών. Ωστόσο, διεξάγεται συζήτηση για το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων.

Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά ομόλογα ενόψει των ανακοινώσεων της

Εν αναμονή των ανακοινώσεων, οι τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων υποχωρούν. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει την απαρχή μίας νέας νομισματικής πολιτικής τερματίζοντας τα προγράμματα αγοράς ομολόγων ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για αύξηση των επιτοκίων.

Επίσης, αύριο αναμένονται οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ, κυρίως για την πορεία του πληθωρισμού, που θεωρείται ότι θα κρίνουν τον βαθμό αύξησης των επιτοκίων. Οι αποφάσεις για τα επιτόκια αναμένεται να ληφθούν στη επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούλιο. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη «τρέχει» ήδη με ρυθμό 8%.

Στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές 143 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 32 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,86% από 3,80% χθες, έναντι 1,35% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διατηρηθεί στο 2,51%.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0737 δολ. από το επίπεδο των 1,0710 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0739 δολ.