Εκτεθειμένο το Μαξίμου από τις διαρροές για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

376

Οι παραιτήσεις – βόμβα του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, εκθέτουν το Μαξίμου, αλλά και καθιστούν υπόλογο τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα από τα πρώτα νομοσχέδια φρόντισε να θέσει την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία να λογοδοτεί στον πρωθυπουργό.

Αφού πρώτα παραδέχθηκαν πως παρακολουθούσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκο Ανδρουλάκη, μετά άρχισαν να διαρρέουν πως η κυβέρνηση προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του δια του κ. Γεραπετρίτη, αλλά δεν ανταποκρίθηκε.

«Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή λειτούργησε απόλυτα θεσμικά και με σεβασμό στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Κοντολέων βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και δεν είπαν την αλήθεια. Καλούμε την Κυβέρνηση θεσμικά να ενημερώσει άμεσα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας χωρίς άλλη καθυστέρηση.  Όλα στο φως» σχολιάζαν χαρακτηριστικά πηγές του ΠΑΣ0Κ-ΚΙΝ.ΑΛΛ, μετά τις κυβερνητικές διαρροές περί τηλεφωνικής προσέγγισης στον Ν. Ανδρουλάκη.

O νέος διοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης, Θεμιστοκλής Δεμίρης, θα καλέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη για ενημέρωση.

Σύμφωνα με πηγές, το κινητό του κ. Ανδρουλάκη παρακολουθείτο επί τρεις μήνες με την επισύνδεση, να διακόπτεται δύο μέρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιες πηγές διέρρεαν πάντως ότι η παρακολούθηση δεν έγινε με το λογισμικό Predator, αλλά με συμβατικά μέσα που χρησιμοποιούνται από την ΕΥΠ.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη υπήρξε εισαγγελική έγκριση.

Πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου ζητά η αντιπολίτευση

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει». Επίσης, με ανάρτησή του στο Twitter, o Αλέξης Τσίπρας σημειώνει:

«Κάποια στιγμή, λοιπόν, o πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό γιατί αυτό εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας και όσο και αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες, με τη βοήθεια της των μέσων ενημέρωσης, που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο, να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο, το θέμα αυτό, ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας, δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως».

«Οι ηχηρές παραιτήσεις υπό το βάρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων αποτελούν ομολογία ενοχής και επιβεβαιώνουν τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού», προσθέτει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το δικό του “watergate”. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας».

Στην ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μιλάει για υπόθεση «Water Gate Μητσοτάκη» και τονίζει ότι το «καθεστώς Μαξίμου πιάστηκε επ’ αυτοφώρω».

Εξεταστική επιτροπή ζήτησε ο Ανδρουλάκης 
Τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που κατηγορεί την κυβέρνηση για «αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας» που «τους κάνει ικανούς για όλα».

«Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ». «Είναι τυχαία αυτά κύριε Μητσοτάκη;».