Έκθεση ερευνητικού ινστιτούτου Sipri: Μείωση στην αγορά όπλων παγκοσμίως, αύξηση στην Ευρώπη

265

Οι αγορές οπλικών συστημάτων έχουν μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια (2017-2021) κατά 4,6%, σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία, σύμφωνα με έκθεση του ερευνητικού ινστιτούτου Sipri για την ειρήνη, που εδρεύει στη Στοκχόλμη.

Στην Ευρώπη, πάντως οι πωλήσεις και οι εισαγωγές όπλων αυξήθηκαν κατά 19% και αυτό μπορεί να αποδοθεί, τουλάχιστον εν μέρει, στη σημαντική επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Σύμφωνα με την έκθεση του Sipri, μόνο το 0,1% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων κατευθύνθηκε στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ διατηρούν τα σκήπτρα

Μεταξύ των 60 χωρών, που εξάγουν όπλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν και αυξάνουν μάλιστα το προβάδισμά τους, σύμφωνα με το Sipri. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το 39% όλων των εξαγωγών όπλων, κυρίως λόγω των στρατιωτικών αεροσκαφών τους.

Στη δεύτερη θέση η Ρωσία

Το μερίδιο αυτό είναι υπερδιπλάσιο από αυτό της Ρωσίας, που είναι στη δεύτερη θέση. Συνολικά, οι ρωσικές εξαγωγές όπλων μειώθηκαν κατά περίπου 25%. Η Μόσχα πούλησε λιγότερα όπλα, ειδικά στην Ινδία και το Βιετνάμ. Τα στοιχεία δείχνουν πόσο δύσκολο είναι για τη Ρωσία να βρει νέους αγοραστές για όπλα – εν μέρει επειδή οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες ασκούν πίεση σε χώρες όπως η Ινδία, η Αλγερία και η Αίγυπτος να αποσυρθούν ως πελάτες από τη ρωσική αγορά. Το σουηδικό ινστιτούτο εκτιμά μάλιστα ότι είναι πιθανό να αυξηθεί η πίεση προς τη Μόσχα τα επόμενα χρόνια, καθώς και από τεχνολογικής άποψης ,οι Ρώσοι κατασκευαστές εξοπλισμών έχουν μείνει πίσω.

«Παρά τη μικρή μείωση παγκοσμίως, οι εξαγωγές όπλων βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο συνολικά» αναφέρει το Sipri. «Ο κόσμος δεν είναι πιο ασφαλής από ό,τι ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ή στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο ειδικός του Sipri, Σάιμον Βάιζμαν.

Νέα δεδομένα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Τα στοιχεία που παρουσίασε το Σουηδικό ινστιτούτο, δεν εμπεριέχουν τα αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία και οι ερευνητές  αναμένουν τώρα μια σαφή αύξηση στις πωλήσεις όπλων στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας – κυρίως σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. – όπως η Γερμανία.

Σύμφωνα με το  Sipri, η παγκόσμια μείωση του εμπορίου όπλων κρύβει επίσης μεγάλες διαφορές μεταξύ των περιοχών του κόσμου. Ενώ η Νότια Αμερική, για παράδειγμα, έχει εισαγάγει λιγότερα όπλα σε σχέση με τα τελευταία 50 χρόνια, στην Ευρώπη, την Ανατολική Ασία, την Ωκεανία και τη Μέση Ανατολή οι εισαγωγές οπλικών συστημάτων έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με το Sipri, η Γερμανία κατέγραψε μείωση κατά 19% στις αμυντικές της εξαγωγές σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία και 49% σε σύγκριση με την περίοδο  2007- 2011. Οι γερμανικές αμυντικές πωλήσεις, όπως φρεγάτες, υποβρύχια και τεθωρακισμένα οχήματα, αντιπροσωπεύουν περίπου το 4,5% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων.

naftemporiki.gr