Έκθεση ΠΟΥ για κορωνοϊό: Η μετάδοση στον άνθρωπο ξεκίνησε μέσω ζώου ενδιάμεσου ξενιστή

442

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε έκθεση 120 σελίδων για την προέλευση του κορωνοϊού.

 

Μέσω ενός ζώου ξεκίνησε πιθανότατα ο νέος κορωνοϊός, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκθεση 120 σελίδων για την προέλευσή του, διευκρινίζοντας πάντως ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη πάνω στο ζήτημα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο κορωνοϊός ξεκίνησε να εξαπλώνεται στο ανθρώπινο είδος ένα ή δύο μήνες πριν εντοπιστεί τον Δεκέμβριο του 2019. Ωστόσο, η έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού συνεχίζεται.

«Όσον αφορά στον ΠΟΥ, όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντενόμ Γεμπρεγεζούς, σε δήλωσή του. «Η έκθεση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ξεκίνημα, αλλά δεν είναι το τέλος. Δεν έχουμε βρει ακόμη την προέλευση του ιού και πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε την επιστήμη και να μην αφήσουμε πέτρα που να μην σηκώσουμε μέχρι να το πετύχουμε», τόνισε.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι είναι «πολύ πιθανό» το σενάριο εξάπλωσης του κορωνοϊού μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή ζώων, πιθανώς άγριου ζώου, που το έπιασαν και στη συνέχεια μεγάλωσε σε φάρμα.

Ωστόσο, η έρευνα δεν βρήκε ποιο ζώο μολύνθηκε από νυχτερίδα, που θεωρείται ως η πιθανότερη πρωτότυπη πηγή του ιού και μπορεί να μεταδόθηκε στον άνθρωπο. «Ο πιθανός ενδιάμεσος ξενιστής του SARS-CoV-2 παραμένει άγνωστος» αναφέρει η έκθεση.

«Εξαιρετικά απίθανη οδός» η εισαγωγή μέσω εργαστηρίου

Σύμφωνα με την έκθεση, η εισαγωγή μέσω προϊόντων κρύου φαγητού θεωρείται «πιθανή οδός» ενώ η εισαγωγή του μέσω εργαστηριακού περιστατικού θεωρήθηκε «εξαιρετικά απίθανη οδός».

Η έκθεση συντάχθηκε από κοινή διεθνή ομάδα, που αποτελείται από 17 Κινέζους εμπειρογνώμονες και 17 εμπειρογνώμονες άλλων κρατών και οργανισμών.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ανέφερε ότι για να κατανοήσουν τις πρώτες περιπτώσεις, οι επιστήμονες θα επωφεληθούν από την πλήρη πρόσβαση σε δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων βιολογικών δειγμάτων από τον Σεπτέμβριο του 2019 τουλάχιστον. Οι εμπειρογνώμονες του μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την πρόσβαση σε ανεπεξέργαστα δεδομένα. Ο ίδιος αναμένει ότι οι μελλοντικές συνεργατικές μελέτες θα περιλαμβάνουν πιο έγκαιρη και ολοκληρωμένη ανταλλαγή δεδομένων.