Ακόμα και τον χειμώνα στην Ελλάδα ο ήλιος κάνει αρκετά συχνά την εμφάνισή του. Η υπεριώδης ακτινοβολία που βρίσκεται στο φυσικό φως του ήλιου δεν είναι μόνο ικανή να βλάψει σοβαρά το δέρμα, αλλά και τα μάτια. Σαφώς μην ξεχάσετε το αντηλιακό σας και ένα καπέλο. 

Οι ακτινοβολίες που προκαλούν βλάβες στα μάτια

Η δεύτερη κατηγορία είναι η πιο επικίνδυνη για τα μάτια μας, καθώς οι βλάβες που μπορούν να προκληθούν είναι μη αναστρέψιμες και τα συνηθισμένα απορροφητικά γυαλιά ηλίου που φοράμε δεν μας προστατεύουν επαρκώς.

Οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου σε βάθος χρόνου προκαλούν:

Προδιαγραφές ασφαλείας των γυαλιών ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν τη σήμανση CE, δηλαδή ότι η κατασκευή τους είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας. Επίσης, θα πρέπει να απορροφούν 100% την υπεριώδη ακτινοβολία και να μην παραμορφώνουν την εικόνα.

Ψάξτε για γυαλιά με πλήρη προστασία από την ακτινοβολία UVA και UVB

Επιλέξτε γυαλιά ηλίου που παρέχουν πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ψάξτε για μια ετικέτα ή ένα αυτοκόλλητο που να λέει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

Είναι σημαντικό να φορούν και τα παιδιά γυαλιά ηλίου

Τα παιδιά πρέπει να φοράνε γυαλιά ηλίου αμέσως μόλις καταφέρουν να τα ανεχτούν. Τα παιδικά γυαλιά ηλίου πρέπει να έχουν οργανικούς φακούς, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τραυματισμού. Οι φακοί αυτοί είναι πιο ελαφροί και ανθεκτικοί από τους κρυστάλλινους. Τα παιδικά γυαλιά ηλίου θα πρέπει επίσης να αναγράφουν τη σήμανση CE, η οποία πιστοποιεί τις προδιαγραφές ασφαλείας.