Τρίτη 28.01.2020

Με έλλειμμα 25 δις αντιμέτωπη η Γερμανία

Παρά το ρεκόρ φορολογικών εσόδων τα τελευταία χρόνια, μεσοπρόθεσμα το γερμανικό υπ. Οικονομικών αναμένει έλλειμμα 25 δις ευρώ. Στο μικροσκόπιο του Όλαφ Σολτς αρκετές προγραμματισμένες δαπάνες του γερμανικού δημοσίου.

Ένας από τους πιθανούς λόγους για το μεσοπρόθεσμο έλλειμμα των 25 δις είναι τα νέα πολυδάπανα σχέδια του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο. Ένας άλλος η χαμηλότερη ανάπτυξη, η οποία το 2020 θα περιοριστεί στο 1% ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,8%. Ο υφυπουργός Οικονομικών Βέρνερ Γκάτσερ, αρμόδιος για ζητήματα προϋπολογισμού, απέστειλε επιστολή στα υπόλοιπα γερμανικά υπουργεία, στην οποία υπολογίζει το έλλειμμα για τα επόμενα χρόνια σε 5 δις ανά έτος. Μέχρι το 2023 το έλλειμμα αναμένεται να φθάσει τα 25 δις ευρώ αναφέρεται στην επιστολή, που βρίσκεται στη διάθεση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τον στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, με άλλα λόγια δεν προτίθεται να προβεί σε νέα δανεισμό. Εκτιμάται ότι οι διενέξεις για το πού θα διατεθούν τα χρήματα του προϋπολογισμού θα πρέπει να θεωρούνται πλέον δεδομένες στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων αναμένεται να βρεθούν κυρίως δύο φιλόδοξα πρότζεκτ, εκείνο της χορήγησης κατώτατης εγγυημένης σύνταξης σε χαμηλόμισθους μετά από 35 χρόνια καταβολής εισφορών στα ταμεία αλλά και εκείνου του σταδιακού τερματισμού της χρήσης άνθρακα ως πηγή ενέργειας. Όλα δείχνουν ότι παράλληλα θα πρέπει να παγώσει και το μισθολογικό κόστος για τους περίπου 198.000 δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο το 2020 θα κυμανθεί γύρω στα 35 δις ευρώ.

Παρά την κακή είδηση το γερμανικό δημόσιο υπολογίζει με έσοδα 907,4 δις ευρώ το χρόνο μέχρι το 2022. Για το 2020 αναμένονται έσοδα και δαπάνες ύψους 363,2 δις. Από ότι όλα δείχνουν όμως το υπουργείο Οικονομικών δεν θα έχει ευχέρεια κινήσεων, μιας και όλα τα έσοδα έχουν ήδη «δεσμευθεί» για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως για παράδειγμα τα 35,2 δις που προορίζονται για τις ανάγκες των προσφύγων. Κατά συνέπεια οι προτάσεις για μείωση της φορολόγησης επιχειρήσεων, όπως ζητούν οι συντηρητικοί, αλλά και η κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης μοιάζουν, προς το παρόν, ανέφικτες. Ας σημειωθεί ότι η σχεδιαζόμενη από τους σοσιαλδημοκράτες κατώτατη εγγυημένη σύνταξη σε χαμηλόμισθους θα στοιχίσει στο γερμανικό δημόσιο 4 – 6 δις το χρόνο.

Μετά την είδηση για το έλλειμμα 25 δις τα επόμενα χρόνια πολλές από τις σχεδιαζόμενες δαπάνες θα πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο του υπουργού Όλαφ Σολτς, ο οποίος αρνείται να εγκαταλείψει το στόχο του συντηρητικού προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ίσως και για να αντικρούσει το επιχείρημα ότι οι σοσιαλδημοκράτες δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά στα οικονομικά.

Πηγή DW

κόσμος, Ελλάδα

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.