Pin It

|Της Ελένης Κριτσιδήμα|

Βουρ για εκλογές τώρα! Αρκετός χρόνος χάθηκε για μια Συνθήκη, που έτσι κι αλλιώς θα κυρωνόταν. Φαιά ουσία σπαταλήθηκε στις αντιπαραθέσεις με τη Νέα Δημοκρατία.

Στο Μαξίμου, ήδη, σκέφτονται τον επικείμενο ανασχηματισμό. Καλούνται να βρουν τα πρόσωπα με τα οποία θα φτάσουν μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. Η στελέχωση των υπουργείων πρέπει να σηματοδοτεί το «άνοιγμα» στο κέντρο και να εξομαλύνει τις ακραίες, ιδεολογικές γωνίες που δημιουργήθηκαν στο πέρασμα των προηγούμενων χρόνων.  Παράλληλα, ο ανασχηματισμός θα είναι το κλείσιμο του ματιού στο παλιό, ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας συχνά επαναλαμβάνει στους συνεργάτες του πως "εφόσον δεν έρχεται σε εμάς το ΠΑΣΟΚ, θα απευθυνθούμε εμείς στα στελέχη του". Στην Κουμουνδούρου «ποντάρουν» στο γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ δεν πείθουν ως συνεχιστές του Παραδοσιακού Σοσιαλιστικού Κινήματος. Πιστεύουν πως ένα μέρος της κοινωνίας δεν έχει εκφραστή ενώ έχει χώρο… κι αυτό τον κόσμο θέλει να κάνει δικό του ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτόν το χώρο θέλει να διεκδικήσει.  

Ο Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται να γίνει -απλώς- δεύτερη φορά πρωθυπουργός. Διακαής πόθος του είναι να γίνει και ο εκφραστής της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας. Μάλιστα, η ιδέα ίσως να του μπήκε όταν– κατά την περίφημη έξοδο από τα μνημόνια- άκουσε τον Μάρτιν Σουλτς να δηλώνει «Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκρατές είναι κοντά με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα». Αλήθεια, θυμάστε με πόση προσοχή τον άκουγε; Σχεδόν μαγεμένος. Το μυαλό του μάλλον έπαιρνε στροφές εκείνη την ώρα.

Ναι, μεν, η ένταξη της Μυρσίνης Ζορμπά (από το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ) και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου (από τα σπλάχνα του «Παπανδρεϊκού» κινήματος) στο  κυβερνητικό σχήμα, που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι, άφησαν μια εσάνς σοσιαλισμού...  αλλά, όχι αρκετή για την επίτευξη του σκοπού.  Το άρωμα πρέπει να είναι έντονο. Να συνεπαίρνει και να ξυπνάει μνήμες.

Παράλληλα, τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στο πρωθυπουργικό γραφείο θέλουν η επερχόμενη κυβερνητική σύνθεση να λειτουργήσει κι ως «φλιτ» σε ο,τι  δεξιό απέμεινε από τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ.  Οι παράφωνες, πατριωτικές κορώνες του πρώην εταίρου, που ακόμα αντιλαλούν έξω από το Μαξίμου, πρέπει να σωπάσουν δια παντός.

Στην περίφημη σύγκλιση με την κεντροαριστερά (όπως τη χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, από το Μέγαρο  Μουσικής) δεν χωρούν συνθήματα, πρόσωπα, χρώματα που παραπέμπουν σε πατριωτικά αισθήματα και φρονήματα. Αντιθέτως, αυτά πρέπει να εξαλειφθούν έτσι ώστε να μη γίνονται κόκκινο πανί συνδυαστικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για την κυβέρνηση, η Συμφωνία πλέον είναι τετελεσμένη και γι' αυτό θα επιδιώξει να ξεχαστεί!

Τα απαιτούμενα, βασικά χαρακτηριστικά των επόμενων υπουργών καθιστούν τον επερχόμενο ανασχηματισμό των δυσκολότερο όλων. Αυτή η υπουργική στελέχωση θα είναι η τελευταία. Χρειάζονται άνθρωποι ικανοί να αντέξουν, όπως για παράδειγμα ο διάδοχος της Κατερίνας Νοτοπούλου που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρίες των βορειοελλαδιτών. Σίγουρα, πονοκέφαλο προκαλεί και η σκέψη να παραμείνει στη θέση του ο Ναύαρχος Αποστολάκης. Ένας «διορισμένος, γαλονάς» υπουργός σε σοσιαλιστική κυβέρνηση;; Χμμ! Δεν χωνεύεται εύκολα.  Και δεν καταπίνεται καν, από τους ίδιους τους συριζαίους, αφού ο ναύαρχος ήταν υπόδειξη Καμμένου.

Έπειτα, τι θα απογίνουν Κουντουράδες, Παπακώστες και Κουίκ που πρόταξαν τα στήθη τους για να στηρίξουν την κυβέρνηση στην πιο κρίσιμη στιγμή αλλά «ζέχνουν δεξιίλα»; Ο Αλέξης έχει αποδείξει πως δεν διστάζει να θυσιάσει, στο βωμό της εξουσίας, τους ακόλουθους του. Θα αμφιταλαντευτεί για να το κάνει τώρα; Και μάλιστα γι’ ανθρώπους που δεν χαίρουν της παραμικρής δημοτικότητας; Στοιχηματίζω στο «όχι». Άλλωστε, απομακρύνοντας τους, ενισχύει το κεντροαριστερό πρόσημο.

Δεν τους έχει κι ανάγκη εξ ’άλλου. Στην ουρά της μοιρασιάς των υπουργείων ήδη στέκονται αρκετοί. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου και πρώην δήμαρχος Πάρου, Γιάννης Ραγκούσης. Ο καθηγητής Χάρης Παμπούκης, επίσης υπουργός της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου (ο οποίος ήταν και στο επιτελείο του Νίκου Κοτζιά, και είχε ασχοληθεί με την Συμφωνία των Πρεσπών). Ο Νίκος Μπίστης, που είχε χαρτοφυλάκιο επί διακυβέρνησης Σημίτη. Ο Στέφανος Τζουμάκας, ιδρυτικό μέλος ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει περάσει και από αρκετά πράσινα υπουργεία.

Εν κατακλείδι, η ανακοίνωση του τελευταίου κυβερνητικού σχήματος θα έχει πολλαπλά μηνύματα με διαφορετικούς αποδέκτες.

«Δεῦτε τελευταῖον ἀσπασμόν, δῶμεν ἀδελφοί τῷ κυβερνώντι, εὐχαριστοῦντες Τσίπρα… Ἄρτι χωριζόμεθα» ως αποχαιρετιστήριο μήνυμα για όσους απομακρυνθούν από τις θέσεις τους.

«Δεῦτε λάβετε τελευταῖον ἀνασχηματισμόν, ἀδελφοί τῷ Κουμουνδούρω… Δι᾿ εὐχῶν τῶν αριστερών Πατέρων ἡμῶν.» ως καλωσόρισμα σε όσους απαντήσουν στο κάλεσμα του ποιμενάρχη Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ίδια η τελευταία λέξη της εξόδιου ακολουθίας, που αντικατοπρίζεται στον κυβερνητικό ανασχηματισμό… «Σῶσον ἡμᾶς».

Tags: