Τετάρτη 19.02.2020
  • Αρχική
  • News
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΟΕΔΗΝ: Χωρίς εξοπλισμό και γιατρούς τα νοσοκομεία σε Κω και Ζάκυνθο

ΠΟΕΔΗΝ: Χωρίς εξοπλισμό και γιατρούς τα νοσοκομεία σε Κω και Ζάκυνθο

Βαριές δυσλειτουργίες στις δημόσιες μονάδες υγείας δύο νησιών της χώρας αποκαλύπτονται μέσα από καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Το νοσοκομείο της Κω έχει απογυμνωθεί από εξοπλισμό και προσωπικό, ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση για εργαζόμενους και πολίτες στο νοσοκομείο της Ζακύνθου.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία στο νοσοκομείο της Κω δεν υπάρχει καρδιολόγος και τα περιστατικά καλύπτονται από ιδιώτη καρδιολόγο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιατρικά περιστατικά καθώς ο μοναδικός παιδίατρος του νοσοκομείου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παιδιών που πηγαίνουν στο νοσοκομείο ή των βρεφών που γεννιούνται στη Μαιευτική κλινική. «Στη Μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου τα βρέφη εξετάζονται από ιδιώτες παιδιάτρους. Όσες μητέρες έχουν λεφτά πληρώνουν» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Προβλήματα δημιουργούνται και από τις ελλείψεις ή την παλαιότητα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. «Ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς ακόμη και οι νοσηλευόμενοι να απευθύνονται ή να μεταφέρονται σε ιδιωτικά κέντρα και να πληρώνουν από την τσέπη τους. Το μικροβιολογικό εργαστήριο δεν καλύπτει όλες τις μικροβιολογικές εξετάσεις (λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων) με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πληρώνουν σε ιδιωτικά μικροβιολογικά» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Κέντρο Υγείας- «φάντασμα» ονομάζει η Ομοσπονδία το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας στην Κω, καθώς λειτουργεί με έναν γιατρό και έναν νοσηλευτή. Επισημαίνει, ωστόσο, η ΠΟΕΔΗΝ, πως «το Κέντρο Υγείας είναι ένα καινούργιο τεράστιο κτήριο που στοίχισε εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό. Είναι εξοπλισμένο με ακτινολογικό, μικροβιολογικό εργαστήριο και ιατρεία».

Σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Ζακύνθου, την οποία επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, οι αρμόδιοι μοιάζουν να επιδίδονται σε μια συστηματική προσπάθεια να διαλύσουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν ίσως να εξηγήσουν τις κινήσεις και τις αποφάσεις των αρμοδίων όπως της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) που μετακινεί νοσηλευτικό προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας προς το νοσοκομείο και τραυματιοφορείς από το νοσοκομείο προς τα Κέντρα Υγείας του νησιού.

«Τι χρειάζονται οι τραυματιοφορείς στο Κέντρο Υγείας που βρίσκεται μέσα στην πόλη; Και πώς μπορούν να λειτουργούν Κέντρα Υγείας χωρίς νοσηλευτές;» διερωτάται ο κ.Γιαννάκος,

Ενδεικτικά, αναφέρει το Σωματείο πως στο Κέντρο Υγείας Ζακύνθου μετακινήθηκαν οι δύο νοσηλεύτριες που εργάζονταν, οπότε δεν απασχολείται πλέον καμία, ενώ στο Κέντρο Υγείας Κατασταρίου- Βολιμών μετακινήθηκαν οι τρεις εκ των τεσσάρων.

Οι εργαζόμενοι θεωρούν πως οι μετακινήσεις γίνονται προκειμένου να ενδυναμωθεί αριθμητικά το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου και να επιτευχθεί ο στόχος της λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). «Προσπαθούν έτσι να ανοίξουν τη ΜΕΘ με ανειδίκευτο προσωπικό, εφόσον πρόκειται για νοσηλεύτριες από τα Κέντρα Υγείας» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, καταλήγοντας με το καίριο ερώτημα «Πού είναι τελικά όλοι αυτοί οι χιλιάδες που προσλαμβάνονται;».

Ελλάδα, Υγεία, ΠΟΕΔΗΝ

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.