Pin It

|Της Ελένης Κριτσιδήμα|
Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο της επικαιρότητας, είτε λόγω των σκανδάλων, όπως οι παράνομοι υποβιβασμοί υπαλλήλωνο διορισμός διοικητή με πλαστά πτυχία αλλά και η ανάληψη καθηκόντων διευθυντή κλινικής χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, είτε της κτιριακής κατάστασής του. Πριν μερικούς μήνες κατέρρευσε τμήμα του ταβανιού, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μια γυναίκα, ενώ τη δημοσιότητα έχουν δει και φωτογραφίες με ράντζα στα αποδυτήρια τραυματιοφορέων. Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, ιατροί της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας κατήγγειλαν πως δεν γίνονται μεταγγίσεις λόγω ψύχους στο χώρο και τα αίματα πετιούνται, επειδή δε μπορούν να συντηρηθούν, καθώς τα κονδύλια αρκούν μετά βίας για αναλώσιμα και όχι για συντήρηση της μονάδας.

Φαίνεται πως το εν λόγω νοσοκομείο είναι ένα σύγχρονο "γιοφύρι της Άρτας", αν όχι τρίγωνο που έργα εξαϋλώνονται, αφού σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, καταβάλλεται μια κοστοβόρα προσπάθεια για τη βελτίωση του.Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που ο ίδιος ο κος Πολάκης έδωσε στη δημοσιότητα, την περίοδο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (μέχρι τον Νοέμβριο 2018), σημειώθηκε "αύξηση εγκεκριμένων πιστώσεων κατά 59,41% (ή αλλιώς αύξηση κατά 570.000 €) και τελική αύξηση δαπανών κατά 670.000 €"  για το Γενικό Κρατικό Νικαίας. Και συνεχίζουν να αυξάνονται τα ποσά που αντλεί το συγκεκριμένο νοσοκομείο, δίχως να βελτιώνεται. Ποσά για τα ίδια και τα ίδια, ξανά και ξανά.  Διακηρύξεις και προκηρύξεις για ο,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους... την ώρα που καταγράφονται 80 κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι λιγότερο κατά 20%, διότι δεν έχουν καλυφθεί οι κενές θέσεις που προκλήθηκαν λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι το νοσοκομείο δεν έχει γιατρούς, ο προσωρινός διοικητής του και αγαπημένος της κυβερνήσεως  προβαίνει σε  περίεργες διακηρύξεις διαγωνισμών για υψηλά αμειβόμενους τεχνικούς συμβούλους, άλλες που βρίθουν κενών και προκαλούν ενστάσεις... και άλλες με άγνωστη ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών.

Για την ακρίβεια, ενώ ορισμένες από τις αναρτήσεις διακηρύξεων διαγωνισμών, στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου, τιτλοφορούνται με το τι αφορούν, την ημερομηνία έναρξης και λήξης τους... κάποιες άλλες φέρουν στον τίτλο μόνο το ζητούμενο και την ημερομηνία λήξης. Όπως συμβαίνει με την προμήθεια - εγκατάσταση ψηφιακού τομογράφου και την παροχή υπηρεσιών τεχνικών συμβούλων.mc diakirikseis kratiko site

Βέβαια, τα παραπάνω θα κρίνονταν ανάξια αναφοράς στην περίπτωση που οι ημερομηνίες έναρξης υποβολής προσφορών αναφέρονταν στα κείμενα των διακηρύξεων. Όμως δεν γράφονται, όπως θα έπρεπε και όπως συναντάται σε αντίστοιχα έγγραφα άλλων νοσοκομείων. Ακολουθεί παράδειγμα από διαγωνισμό για ψηφιακό τομογράφο από το νοσοκομείο Μεταξά.

mc mastografos metaxa

Δεν είναι όμως η έλλειψη ημερομηνίας έναρξης των διαγωνισμών ... το μόνο μυστήριο.
Όσον αφορά την προμήθεια του ψηφιακού μαστογράφου, σύμφωνα με την διακήρυξη 6/2019, αποφασίστηκε στις 7 Μαρτίου 2019, αλλά η επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού ανάδοχου συστάθηκε από τον διοικητή, σχεδόν έναν μήνα μετά την απόφαση και μόλις μια εβδομάδα πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών. 

mc kratiko mastografos epitropi

Όπως σε όλους τους διαγωνισμούς που αφορούν σε προμήθειες Δημοσίου, έτσι και στον παρόντα κριτήριο επιλογής ήταν η χαμηλότερη τιμή. Ήταν όμως στην πραγματικότητα; Σύμφωνα με προδικαστική προσφυγή από ενδιαφερόμενη εταιρεία, η διακήρυξη υστερούσε και σε τεχνικά χαρακτηριστικά. Η διενέργεια του διαγωνισμού αναβλήθηκε επίσημα στις  9 Απριλίου, έπειτα από ένσταση της εταιρείας GE HEALTH CARE που είχε υποβληθεί από την 1η Απριλίου! 

mc mastografos anavoli

Αυτή τη φορά ο κος Γεωργόπουλος δεν άφησε τις μέρες να περάσουν. Όρισε επιτροπή σύνταξης τεχνικών προδιαγραφών την αμέσως μεθεπόμενη και αναμένουμε την εκ νέου διακήρυξη...

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως ουδέποτε ενημερώθηκαν για την αναβολή τα μέλη επιτροπής αποσφράγισης. Αποτέλεσμα, να φτάσουν στο χώρο διενέργειας του διαγωνισμού, την ώρα και μέρα που έπρεπε βάσει διακήρυξης, και να λάβουν γνώση των εξελίξεων την τελευταία στιγμή. 

Πολλές αμέλειες και πολλές παραλείψεις για ένα πολύτιμο μηχάνημα, οικονομικής αξίας 230.000 ευρώ και ανεκτίμητης για την ανθρώπινη ζωή.
mc mastografos apofasi dioikiti

Παρόμοια περίπτωση κι ακόμα πιο τρανταχτή αποτελεί  η διακήρυξη , που αφορά την "παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την υλοποίηση εργασιών αναβάθμισης και εκσυγχρονισµού εγκαταστάσεων του περιβάλλοντα χώρου του Γ.Ν.Ν.ΝΙΚΑΙΑΣ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ". Η διακήρυξη της συγκεκριμένης θέσης αποφασίστηκε στις 21 Μαρτίου κι έχει -επίσης- άγνωστη ημερομηνία έναρξης.

mc kratiko paroxi ypiresiwn perivallontas

Σε αυτή την περίπτωση, η καταληκτική ημερομηνία υποβολών ήταν διαφορετική από την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού. Αναλυτικότερα, η προθεσμία κατάθεσης εξέπνευσε στις 2 Απριλίου και ώρα 10 π.μ. αλλά το άνοιγμα έγινε (;) τρεις ημέρες μετά, στις 5 Απριλίου. Τα αξιοπερίεργα είναι δύο! Πρώτον, η επιτροπή αξιολόγησης ορίστηκε από τον διοικητή μόλις μία ημέρα πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού. 

mc kratiko epitropi perivalontas

mc kratiko epitropi perivalontas2

Δεύτερον, δεν γνωρίζουμε την έκβασή της.

Τι αφορά όμως η συγκεκριμένη διακήρυξη; Ποια καθήκοντα ακριβώς έχει αυτός που παρέχει υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου για την υλοποίηση εργασιών αναβάθµισης και εκσυγχρονισµού εγκαταστάσεων του περιβάλλοντα χώρου και θα πληρωθεί με 24.800€; Ουσιαστικά πρόκειται για τη θέση ενός απλού επιβλέποντα των εργασιών που προκύπτουν από εκπονημένη μελέτη τρίτου. Ενός απλού εργοδηγού που θα αμειφθεί με 20.000 χωρίς ΦΠΑ. 

Με 55.800 ευρώ θα αμειφθεί όποιος αναλάβει τα ίδια καθήκοντα για την ανακαίνιση Α΄ορόφου του νοσοκομείου, σύμφωνα με τη διακήρυξη 8/2019.

mc kratiko anakainis a orofos diagonismos

Kαι στην περίπτωση της παραπάνωδιακήρυξης, η επιτροπή αξιολόγησης ορίστηκε από τον διοικητή μόλις μία ημέρα πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού.

mc kratiko anakainis a orofos epitropi

Σε αυτή την περίπτωση, (λογικά) βρέθηκε μειοδότης, ο οποίος θα αμειφθεί με 40.800 ευρώ γ και μάλιστα από τον προϋπολογισμό, όπως προκύπτει από την παρακάτω απόφαση. 

mc meiodotis a orofos

 Ένα ακόμα στοιχείο που εγείρει σκέψεις και προβληματισμούς για τις δύο περιπτώσεις "τεχνικών συμβούλων Παροχής υπηρεσιών" είναι ότι οι διακηρύξεις δεν δημοσιεύθηκαν στον έντυπο Τύπο.

mc dimosiotita texnikoi simvouloi

Τα οικονομικά μυστήρια του Γενικού Κρατικού Νικαίας, δυστυχώς, δεν έχουν τέλος.

 

 

Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας να καυχιόταν, μόλις πριν πέντε μήνες, ότι έχουν δαπανηθεί υπέρογκα ποσά για την αναμόρφωση του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας και να διευκρίνιζε ότι μέρος αυτών προορίστηκε για τη συντήρηση και ανακαίνιση των χειρουργείων... αλλά -μάλλον- τα συγκεκριμένα χειρουργεία μετά την ανακαίνιση θέλουν και "αναμόρφωση"! Δεν εξηγείται αλλιώς η έγκριση δαπάνης 5.000.000 ευρώ! Το μόνο βέβαιο είναι πως τόσο ο κος Πολάκης, όσο και ο κος Ε. Γεωργόπουλος ( που ξέρει καλά τα νοσοκομεία, αφού διοικεί παράλληλα τρία με ΣΥΡΙΖΑ) παίζουν με τις λέξεις. Ανακαίνιση σημαίνει ανανέωση ενός χώρου με οικοδομικές εργασίες επισκευής, συντήρησης ή και κατασκευής, ενώ αναμόρφωση είναι το ίδιο ακριβώς με μια πιο γενική έννοια. 

mc kratiko xeirourgia 5000

mc kratiko xeirourgia 5000 2

Tags: