Ελλάδα 2021: Οικονομική ενίσχυση στους Δήμους για τους εορτασμούς

Τι δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

 

Τους ΚΑΠ και το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όσοι δήμοι επιθυμούν να αναδείξουν μνημεία, ηρωικούς τόπους, μόνιμες εκθέσεις, ψηφιοποίηση ιστορικών αρχείων κλπ, ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το 1821.

Συντήρηση και ανάδειξη μνημείων

«Η παγκόσμιας εμβέλειας πανηγυρισμοί για την εθνική παλιγγενεσία, έχουν ως αφετηρία τους ηρωικούς τόπους αλλά και τα ηρωικά πρόσωπα που αναδείχθηκαν στη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, μέχρι και την ίδρυση του ελληνικού κράτους», είπε η βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι στους ηρωικούς τόπους βλέπει κανείς διάσπαρτα τα ενθύμια (ηρώα, ανδριάντες, προτομές, κτήρια) από αυτές τις ηρωικές περιόδους, σε κακή κατάσταση και εγκαταλελειμμένα.

Οικονομική ενίσχυση

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι οι δήμοι μπορούν να εκτελέσουν έργα συντήρησης και ανάδειξης μνημείων αφιερωμένων στην εθνική παλιγγενεσία, με κάλυψη της δαπάνης από τους ετήσιους αυτοτελείς πόρους, τους ΚΑΠ.

«Πέρυσι διατέθηκαν 141 εκατ. ευρώ και αντίστοιχο ποσό θα διατεθεί και φέτος. Επιπλέον, την Παρασκευή υπεγράφη απόφαση με την οποία κατανεμήθηκε από τους ΚΑΠ, του έτους 2021, ποσό 24,3 εκατ. σε 89 μικρούς, νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών και για δραστηριότητες και έργα μεταξύ των οποίων και έργα που συνδέονται με την ανάδειξη μνημείων», είπε ο κ. Πέτσας υπενθυμίζοντας ότι με έκτακτη χρηματοδότηση, θα στηριχθούν οι δήμοι που λόγω της πανδημίας υπέστησαν καθίζηση των εσόδων τους.

Τέλη Φεβρουαρίου οι ανακοινώσεις για τα ακριβή ποσά

«Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών γι’ αυτό και, όπως έγινε και πέρυσι, έτσι θα γίνει και φέτος. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το ακριβές ποσό και την κατανομή ανά δήμο. Αυτά αφορούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε εξάλλου ότι υπάρχει και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο από τις 27/10/2020 υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση, με τίτλο «Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021», με την οποία το υπουργείο Εσωτερικών μέσω της ΕΥΔΕ καλεί τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας να υποβάλουν προτάσεις, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα σχετικές δράσεις και έργα στο πλαίσιο της συμπλήρωσης ακριβώς των διακοσίων ετών από την ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης αυτής ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ και οι φορείς μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι 31.3.2021.

Επιλέξιμες δράσεις

«Οι δήμοι μπορούν να λάβουν αποφάσεις, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, και να υποβάλουν σχετικά αιτήματα χρηματοδότησης, συνοδευόμενα φυσικά από τα απαραίτητα τεχνικά δελτία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι επιλέξιμες δράσεις είναι η ίδρυση και η δημιουργία νέων μουσείων και μονίμων εκθέσεων, ψηφιοποίηση ιστορικών αρχείων, μουσειακού αποθέματος και πολιτιστικής κληρονομιάς, εκπαιδευτικές δράσεις και ψηφιακές εφαρμογές, όπως και λοιπές δράσεις με πολιτιστικό, τουριστικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι πρώτες εντάξεις έργων αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.