Τετάρτη 15.07.2020
  • Αρχική
  • Ελλάς
  • Παγωμένη βορχή: Το καιρικό φαινόμενο που παρατηρήθηκε στη βόρεια Ελλάδα

Παγωμένη βορχή: Το καιρικό φαινόμενο που παρατηρήθηκε στη βόρεια Ελλάδα

Παγωμένη βροχή είχαμε και τον Ιανουάριο του 2019

Πρόκειται για το γνωστό φαινόμενο στους κύκλους των μετεωρολόγων ως freezing rain (παγωμένη βροχή), FZRA, αλλά πολύ σπάνιο να εμφανιστεί στην Ελλάδα λόγω του ειδικού συνδυασμού καιρικών συνθηκών που πρέπει να επικρατήσουν.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο για τα μετεωρολογικά και περιβαλλοντικά φαινόμενα ecoweather.gr, η παγωμένη βροχή συμβαίνει όταν οι σταγόνες βροχής που πέφτουν από το σύννεφο σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 0°C και παγώνουν όταν έρθουν σε επαφή με το έδαφος ή άλλα αντικείμενα, σχηματίζοντας πάγο (glaze).

Στο site μάλιστα αναφέρει πως η παγωμένη βροχή σχηματίζεται κυρίως όταν ένα θερμό μέτωπο μεταφέρεται πάνω από μια περιοχή όπου προηγήθηκε αρκετό κρύο. Πέφτει από όλα τα σύννεφα που φέρνουν βροχή όπως τα μελανοστρώματα (Nimbostratus Ns) ή τους σωρειτομελανίες (cumulonimbus Cb).

Μπορεί το φαινόμενο της παγωμένης βροχής να είναι σπάνιο για το κλίμα της Ελλάδας, ωστόσο είχε παρατηρηθεί και τον Ιανουάριο του 2019 και ήταν ένα φαινόμενο που είχε φέρει στη χώρα η κακοκαιρία «Υπατία».
Τότε ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου είχε αναφέρει «Προσοχή σ' αυτούς που βρίσκονται ή κινούνται στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας (πάνω περίπου από τα 1000 μέτρα) στο φαινόμενο της παγωμένης βροχής (black ice)» γράφει ο Σάκης Αρναούτογλου για το σκηνικό του καιρού. Όπως εξηγεί, η βροχή που πέφτει συναντά το παγωμένο έδαφος καθώς η θερμοκρασία στην περιοχή κυμαίνεται γύρω και λίγο κάτω από το μηδέν και σαν κερί παγώνει ακαριαία, κάνοντας το οδόστρωμα επικίνδυνα ολισθηρό και δημιουργώντας ένα στρώμα πάγου σε δρόμους και άλλες επιφάνειες όπως αυτοκίνητα κλπ».

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.