Πέμπτη 09.07.2020
  • Αρχική
  • Ελλάς
  • Ν. Μπακατσέλος: ΟΙ ΗΠΑ αναγνωρίζουν στα νησιά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Ν. Μπακατσέλος: ΟΙ ΗΠΑ αναγνωρίζουν στα νησιά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαoς Μπακατσέλος, μίλησε για την ψηφιακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, με θέμα «East Med, the trilateral partnership (Greece-Israel-Cyprus) and its role in regional energy security and economic cooperation in the age of COVID-19  and beyond», στην εκπομπή "Meaculpa" με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, στα Παραπολιτικά 90.1.

 "Η δημιουργία αυτού του αγωγού, ο οποίος φέρνει φυσικό αέριο από το Ισραήλ, περνάει στην Κύπρο, μετά πάει στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σίγουρα έχει πάρα πολλούς παίκτες. Άρα το ενδιαφέρον είναι να μην δημιουργούνται παρενέργειες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην περιοχή και να σταματήσει ο East Med", είπε ο κ. Μπακατσέλος.

Σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν χθες στην στρογγυλή τράπεζα, ο κ. Μπακατσέλος, δήλωσε πως "Το βασικότερο είναι ότι τρεις υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι θα συνεχιστεί το έργο, παρά το γεγονός ότι κάποιες από τις εταιρίες λόγω Covid19 αποφάσισαν να μεταφέρουν τις έρευνες γα το 2021. Το άλλο σημαντικό ήταν ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα και συζητήθηκε και ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή. Κάθε νησί μπορεί να έχει δική του ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα".

'Όλοι παραδέχθηκαν ότι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος παίκτης αλλά δεν μπορεί να επιβάλει με το έτσι θέλω αυτά που διεκδικεί", είπε.

Κέρδη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία από τον Εast Med

"Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά πράγματα να κερδίσει από τον East Med", δήλωσε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
 
"Η χώρα αναδεικνύεται σαν ένας ευρωπαικός διαμετακομιστικός κόμβος για το αέριο. Σίγουρα θα βοηθήσει την ανεργία, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα γίνουν επενδύσεις.Επιπλέον θα δημιουργηθεί ένας ενεργειακός διάδρομος που θα καλύψει και την ίδια την Ελλάδα. Θα έχουμε φυσικό αέριο σε κάποιες περιοχές όπως η Κρήτη, η Πελοπόνησσος και η Δυτική Ελλάδα". 
Ο κ. Μπακατσέλος εκτιμά ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχουν σταματήσει λόγω κορωνοϊού οι εργασίας και η χρηματοδότηση.

Αλλες συνεργασίες εκτός ενέργειας
 
Σχετικά με άλλες συνεργασίες εκτός του East Med, o κ. Μπακατσέλος τόνισε ότι "τα πεδία συνεργασίας με χώρες όπως το Ισραήλ είναι πάρα πολλά, όπως φάρμακα, νανοτεχνολογία και φυσικά θέματα αμυντικής συνεργασίας". 

Επεισόδια ΗΠΑ

Ο κ. Μπακατσέλος σχολίασε τα επεισόδια που γίνονται στις ΗΠΑ εδώ και 8 ημέρες. Ο ίδιος δήλωσε πως "φοβάται να δει τι θα γίνει παρακάτω και πως θα εξελιχθεί η κατάσταση καθώς οι ΗΠΑ πηγαίνουν προς το Νοέμβριο".

Όμως τόνισε πως ακόμα και αν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν, καθώς στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται 10 μονάδες μπροστά, δεν θα αλλάξει κάτι στον East Med.

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη:

 

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.