Ελληνίδα γιατρός στο Λονδίνο: «Τα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον τριπλασιάζονται κάθε δεύτερη μέρα»

260

Στο πολυϊατρείο που εργάζεται η Κική Σονίδου στο Λονδίνου τα κρούσματα κορωνοϊού πληθαίνουν. Η μετάλλαξη Oμικρον αλλάζει τα δεδομένα.

«Κάποιοι ασθενείς έρχονται στο ιατρείο και πολλοί άλλοι τηλεφωνούν για να τους δώσουμε οδηγίες ώστε να αντιμετωπίσουν τη νόσο στο σπίτι. Πλέον 6 στα 10 περιστατικά που απευθύνονται σε μας είναι για covid μεταξύ των οποίων πολλά μικρά παιδιά ηλικίας 2,5 , 3 και 5 ετών. Έτσι κολλάνε ολόκληρες οικογένειες και μπαίνουν σε καραντίνα», επισημαίνει μιλώντας στο iefimerida.

Η μετάλλαξη Ομικρον έχει αρχίσει εδώ και λίγες εβδομάδες να δείχνει τα δόντια της στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτοξεύοντας τις μολύνσεις στα ύψη. «Ήδη από την παραμονή των Χριστουγέννων είχαμε περάσει τα 120.000 κρούσματα ημερησίως και αναμένουμε ραγδαία αύξηση τις επόμενες ημέρες καθώς οι μολύνσεις με Όμικρον τριπλασιάζονται κάθε δεύτερη ημέρα», λέει η κ. Σονίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών στη Βρετανική πρωτεύουσα.

Δεν δηλώνουν τα τεστ για να μην μπουν καραντίνα

Όπως εξηγεί η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία. «Υπάρχει πολύς κόσμος εδώ που δεν κάνει τεστ ή σκόπιμα δεν τα κάνει σωστά στο σπίτι προκειμένου να μη δηλωθεί ως κρούσμα και μπει σε υποχρεωτική καραντίνα. Θέλουν να πηγαίνουν στις δουλειές τους και να κυκλοφορούν κανονικά». Όσο γι΄ αυτούς που πλήττονται περισσότερο από το νέο κύμα της πανδημίας είναι ,όπως σημειώνει, συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες που αγνοούν τις οδηγίες. «Σε περιοχές όπου ζουν Ινδοί, Σομαλοί και άλλοι μετανάστες από Αραβικές χώρες, θερίζει ο κορωνοϊός γιατί αυτοί δεν πιστεύουν ότι υπάρχει η ασθένεια, δεν παίρνουν μέτρα και δεν εμβολιάζονται. Επίσης επειδή δεν τρέφονται σωστά έχουν σε μεγάλο ποσοστό προβλήματα όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη που σε συνδυασμό με την covid 19 είναι καταστροφικά», εξηγεί η Ελληνίδα οικογενειακή γιατρός που έχει ειδίκευση στην καρδιολογία και τον διαβήτη.

Η μετάλλαξη Ομικρον φέρνει νωρίτερα η 3η δόση του εμβολίου

Η κ. Σονίδου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Όμικρον καθώς όπως επισημαίνει έχει σε γενικές γραμμές ηπιότερα συμπτώματα από την Δέλτα, δεν πρέπει όμως να υποτιμηθεί από τους ασθενείς. «Ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα και η παχυσαρκία συγκαταλέγεται σε αυτά, θα πρέπει όσοι προσβληθούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των γιατρών. Οι καινούριες μελέτες άλλωστε δείχνουν ότι οι ευπαθείς ομάδες καλό είναι να κάνουν νωρίτερα από το εξάμηνο την τρίτη δόση του εμβολίου, ακόμα και τρεις μήνες μετά τη δεύτερη»

Στο Λονδίνο έκαναν Χριστούγεννα σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός

Τα Χριστούγεννα στο Λονδίνο πέρασαν σύμφωνα με την Ελληνίδα επιστήμονα σαν να μην υπήρχε κορωνοϊός. «Δεν προσέχει ο κόσμος εδώ καθόλου. Το Σαββατοκύριακο είχαν ξεχυθεί όλοι στους δρόμους και στα εστιατόρια χωρίς να φορούν μάσκα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα που γίνεται συζήτηση να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα. Τα αποτελέσματα θα φανούν στους αριθμούς των επόμενων ημερών. Ωστόσο παρ’ ότι οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 8% σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες , δεν υπάρχει ευτυχώς αντίστοιχη αύξηση θανάτων»

Η κατάσταση θα είναι καλύτερη από τέλη Ιανουαρίου

Το φως στο τούνελ θα φανεί όπως εκτιμά η Κική Σονίδου όταν η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού εμβολιαστεί και με την 3η δόση. «Όταν ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου θα έχει κάνει και το booster εμβόλιο, η μετάλλαξη Όμικρον θ΄ αρχίσει να εξασθενεί, ενώ όσο περνάει ο καιρός και τα εμβόλια θα προσαρμόζονται στις μεταλλάξεις με στόχο να γίνονται μια φορά τον χρόνο. Από τα τέλη Ιανουαρίου αν ο κόσμος τηρήσει τα μέτρα προστασίας , θα αρχίσει να καλυτερεύει σταδιακά η κατάσταση ωστόσο το πότε θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό θα κριθεί από τις μεταλλάξεις, αν θα εμφανιστούν νέες και πως θα εξελιχθούν».