Ελληνικά μηνύματα στην Άγκυρα μέσω Οχρίδας και Βρυξελλών για κατευνασμό των τόνων

387
Τσαβούσογλου

Μπορεί οι Τούρκοι να δείχνουν έτοιμη για επεισόδιο στο διεθνές παρασκήνιο, όμως, φαίνεται ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αιγαίο έχει σημάνει συναγερμό στον διεθνή παράγοντα. Σημαντική μέρα η σημερινή, καθώς σε δύο διεθνή fora οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας θα βρεθούν στο ίδιο τερέν.

Ξεκινώντας από τα Σκόπια, ο Νίκος Δένδιας θα είναι σήμερα στο Φόρουμ Διαλόγου της Οχρίδας, στο οποίο έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Διμερής συνάντηση δεν έχει προγραμματιστεί και δεν αναμένεται να γίνει σε αυτό το περιβάλλον, όμως δεν πρέπει να αποκλειστεί κάποιου είδους επαφή των δύο υπουργών, έστω στα “όρθια”, με τον κ. Δένδια να έχει στο μυαλό του ορισμένα πράγματα που θέλει να διαμηνύσει στον ομόλογό του, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, όπως ότι οι τόνοι είναι επιτακτικό να κατέβουν οι τόνοι, καθώς η Τουρκία φλερτάρει με ένα “θερμό επεισόδιο”, το οποίο κανείς δεν θέλει.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ολοκλήρωσε την αναγκαία καραντίνα του για τον κορωνοϊό και θα ταξιδέψει σήμερα, προκειμένου να συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Εκεί έχει δύο προγραμματισμένα ραντεβού ως τώρα, ένα με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, προκειμένου να συζητήσουν για τα γερμανικά τεθωρακισμένα που θα πάρει το επόμενο διάστημα η χώρα μας, αλλά και με τον νέο Γάλλο ομόλογό του, τον μόλις 35 ετών Σεμπαστιέν Λεκορνού. Στις Βρυξέλλες, όμως, θα είναι και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και η Σύνοδος ίσως είναι μια ευκαιρία για δια ζώσης επαφή, καθώς ο μεν κ. Ακαρ σε χθεσινές δηλώσεις του εμφανίστηκε πρόθυμος για μια συζήτηση με τον κ. Παναγιωτόπουλο, ο δε κ. Παναγιωτόπουλος θέλει με τη σειρά του να στείλει ένα μήνυμα στην Άγκυρα για την ανάγκη να “μπει το μαχαίρι στο θηκάρι”.

Διεθνής ανησυχία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας protothema.gr, υπάρχει συναγερμός εντός του ΝΑΤΟ για την ανάφλεξη στο Νοτιοανατολική Πτέρυγα, με υπαιτιότητα της Τουρκίας και παρά τη σαφή κόκκινη γραμμή της Αθήνας προς την Άγκυρα να μην θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών. Δεν είναι τυχαία, δε, η αρκετά καθαρή στάση της γερμανικής κυβέρνησης έναντι των προκλητικών ενεργειών και δηλώσεων της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα για την ανάγκη να μην διασαλεύεται η ενότητα και η σταθερότητα εντός του ΝΑΤΟ διεμηνύθη στην Τουρκία και στη συνάντηση που έγινε προχθές το απόγευμα στο Βερολίνο, σε επίπεδο διευθυντών διπλωματικών γραφείων. Εκεί ήταν από τουρκικής μεριάς ο Ιμπραήμ Καλίν, μυστικοσύμβουλος του κ. Ερντογάν και οι: Τζεϊκ Σάλιβαν, σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ, ο Γερμανός σύμβουλος του Καγκελαρίου και πρώην πρέσβης στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ, ο Βρετανός σύμβουλος Ασφαλείας Στέφεν Λαβγκροβ και ο διευθυντής του Γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Φιλίπ Ερερά.

Μάλιστα, πριν τη συνάντηση αυτή, η Αθήνα φέρεται να έχει διαμηνύσει προς ξένες πρωτεύουσες-κλειδιά την ανάγκη να επανέλθει η τάξη στο Αιγαίο και να μην πυροδοτείται ένα κλίμα έντασης, το οποίο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να ξεφύγει. Μάλιστα, η ανάγκη σταθερότητας θεωρείται κορυφαία προτεραιότητα και ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς οι μεγάλες πρωτεύουσες δεν θέλουν αναταραχή μέσα στη Συμμαχία την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να μαίνεται. Μένει να φανεί, βεβαίως, ποια θα είναι η ανταπόκριση της Τουρκίας, η οποία κάνει “χοντρό παζάρι” με φόντο την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, την ώρα που ΗΠΑ και οι χώρες της Ε.Ε επιθυμούν τη διεύρυνση της Συμμαχίας με τις δύο σκανδιναβικές χώρες.

Πηγή: protothema.gr