Ελληνοτουρκικά: Ρεσιτάλ νέων προκλήσεων – Ο Ακάρ, το Αιγαίο και η… θάλασσα ειρήνης

Η Τουρκία οδεύει σε εκλογές και η Άγκυρα απασφαλίζει. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το παρόν «χρονογράφημα» των νέων προκλήσεων.

Δεν πέρασαν λίγες ώρες από την νέα επίθεση Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας, την οποία κατηγόρησε για καταπίεση της μειονότητας στη Θράκη – την οποία αποκάλεσε «τουρκική»- καλώντας μάλιστα τον ισλαμικό κόσμο να την στηρίξει και το γεράκι της Άγκυρας, ο Χουλουσί Ακάρ, απασφάλισε κατά πολιτικών στην Ελλάδα που, όπως είπε, καταστρέφουν την ειρήνη καθώς προχωρούν τους εξοπλισμούς.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, υποστηρίζει με τη σειρά του πως η Αθήνα είναι υπεύθυνη για την ένταση στο Αιγαίο, αλλά η Άγκυρα δεν έχει κατά νου οποιαδήποτε στρατιωτική δράση.

Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας φαίνεται πλέον και στα τουρκικά ΜΜΕ που θεωρούν την επέκταση της περιοχής ερευνών της Exxonmobil νοτίως της Κρήτης ως ένα πλήγμα στον άξονα Τουρκίας Λιβύης

Η Αθήνα απέναντι σε αυτές τις αναθεωρητικές τάσεις συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς τα εξοπλιστικά της προγράμματα, που ειδικά στην Πολεμική Αεροπορία τρέχουν με γοργούς ρυθμούς.

«Προχώρησε στην πρόσκτηση καινούριων πτητικών μέσων και μάλιστα με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ασυνήθιστα γρήγορους τουλάχιστον για ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα με τα “Rafale” που παραλαμβάνονται αυτές ημέρες, έρχονται και προστίθενται στη διαθεσιμότητα του στόλου»., δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ελλάδα και Κύπρος προχωρούν σήμερα σε άσκηση Έρευνας και Διάσωσης μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Ο Ακάρ, το Αιγαίο και η… θάλασσα ειρήνης
O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ εμφανίστηκε… αγχωμένος από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας.

Ο Ακάρ δήλωσε μάλιστα, ότι «η Ελλάδα με τα εξοπλιστικά επιχειρεί να πλήξει την ειρήνη και την σταθερότητα».

Ο Ακάρ -μιλώντας σε εκδήλωση τουρκοκυπρίων- μεταξύ άλλων δήλωσε:

Ο Καλίν σε 2 βάρκες
«Πάσα» στην Αθήνα έδωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, υποστηρίζοντας ότι μπορεί εκείνη να είναι υπεύθυνη για την ένταση στο Αιγαίο, αλλά η Άγκυρα δεν έχει κατά νου οποιαδήποτε στρατιωτική δράση, εκτός εάν…

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Α Χαμπέρ για το αν θα υπάρξει αντίστοιχα προσέγγιση με την Ελλάδα, όπως με την Αίγυπτο, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι «εξαρτάται από την πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς».

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση και το παράπονο του Καλίν
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση, κανένα σχέδιο, κανένα πρότζεκτ να πολεμήσουμε με την Ελλάδα, να κλιμακώσουμε την ένταση, να εμπλακούμε σε στρατιωτική σύγκρουση. Υπάρχει μια βασική αρχή που επαναλαμβάνει ο πρόεδρός μας από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό: Ήμασταν πάντα ένα βήμα μπροστά σε αυτές τις διαδικασίες και θα συνεχίσουμε να είμαστε μπροστά. Αν θυμάστε, όταν σταμάτησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, εμείς ήμασταν η πλευρά που έκανε το βήμα και επανεκκίνησε αυτή τη διαδικασία με τη διευκόλυνση της Γερμανίας. Προτείναμε, είπαμε: “Κοιτάξτε, αυτές οι συναντήσεις δεν έχουν γίνει εδώ και 4-5 χρόνια από την περίοδο Τσίπρα” και τότε κάτι ξεκίνησε. Είπαμε μάλιστα να πάμε από διερευνητικές σε διαβουλεύσεις. Θέλω να πω, τι διερευνούμε ακόμα αμοιβαία; Τα θέματα είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρα. Ας τα πάμε σε συμβουλευτικό επίπεδο και ίσως στο επόμενο στάδιο, ας τα πάμε σε επίπεδο συμφωνίας. Ας τα φέρουμε σε ένα ορισμένο σημείο κάνοντας συμφωνίες. Και είναι η Τουρκία που βάζει αυτή την προοπτική. Εξακολουθούμε να μην είμαστε υπέρ της έντασης. Είμαστε γείτονες με την Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε μαζί αυτή τη γεωγραφία στο πλαίσιο της αρχής ότι η γεωγραφία είναι το πεπρωμένο μας. Πιστεύουμε ότι η εξομάλυνση, η φιλία, η αδελφοσύνη και οι καλές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες, το Αιγαίο και ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν, θέτοντας ωστόσο ένα μεγάλο “αλλά”».

Η Τουρκία θα απαντήσει
«Φυσικά, η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιοδήποτε βήμα γίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η Τουρκία δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο Με άλλα λόγια, όταν παραβιάζονται τα χωρικά μας ύδατα, όταν παραβιάζεται ο εναέριος χώρος μας, όταν διατυπώνονται κάποιες κατηγορίες εναντίον μας, όταν διατυπώνονται άδικοι ισχυρισμοί ή συκοφαντίες, όταν γίνονται παραβιάσεις στα σύνορα, όταν γίνονται προπαγανδιστικές ενέργειες εναντίον της Τουρκίας κλπ., η Τουρκία δεν τα αφήσει αναπάντητα. Στην τελική, η Ελλάδα δεν κερδίζει από αυτό. Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα από αυτό. Μόλις σας το είπα. Αν η ελληνική πλευρά έχει στόχο να ξεσηκωθεί πολιτικά εναντίον της Τουρκίας με ένα άλλο κύμα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό το κύμα δεν θα κρατήσει για πάντα. Τα κύματα έρχονται και φεύγουν. Τι θα κάνετε όταν το κύμα επιστρέψει; Τι θα κάνετε όταν δεν θα υπάρχει κύμα, όταν θα βρεθείτε αντιμέτωποι με την Τουρκία; Δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό είναι που λέμε πάντα», προειδοποίησε.