Ελληνοτουρκικά: Τι επιδιώκει η Άγκυρα με τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά

393

Έντονος προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα από την επικίνδυνη προκλητική στρατηγική που ακολουθεί η Άγκυρα σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος.

«Η Τουρκία θέλει να περάσει εμβόλιμα τις θέσεις της»

«Είχα κάνει την εκτίμηση εδώ και καιρό, ότι την Άνοιξη θα βλέπαμε τέτοια φαινόμενα. Λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ “βράζει” αυτή τη στιγμή. Σε αυτή την αλλαγή που πάει να γίνει εντός του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θέλει να περάσει εμβόλιμα τις θέσεις της και προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο εσωτερικό της συμμαχίας, ώστε να βάζει δικλείδες ασφαλείας στα κείμενά της», σημείωσε ο κ. Φενέκος.

«Η λογική της Τουρκίας είναι να δείξουν τη διαφορά που υπάρχει στις πολιτικές μας για τον εναέριο χώρο, και αυτό να το εντάξουν στις νατοϊκές ρυθμίσεις ως αμφισβήτηση», πρόσθεσε.

«Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος. όμως όταν η πρόθεση όλων των πλευρών δεν είναι να πάνε σε θερμό επεισόδιο ή πόλεμο, τότε τα πράγματα θα είναι διαχειρίσιμα. Πιστεύω ότι έχουμε τη λογική και τις πιέσεις διεθνώς για να μην πάμε σε μια τέτοια σύγκρουση, ειδικά αυτή τη στιγμή», εκτίμησε σχετικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Οι ίσες αποστάσεις του ΝΑΤΟ ευνοούν την τουρκική παραβατικότητα

«Το ΝΑΤΟ δε θέλει να υπάρξει σύγκρουση στην ανατολική πτέρυγα, για αυτό κρατάει ίσες αποστάσεις, τα εντάσσει και στα κείμενά του, και έτσι η Τουρκία νομιμοποιεί τις διεκδικήσεις της. Όσο περιμένουμε ότι το ΝΑΤΟ θα μας λύσει το πρόβλημα, τόσο μπαίνουν περισσότερες ρήτρες, δικλείδες ασφαλείας, μηχανισμοί κλπ. Αν μπει μια παράγραφος στο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ τώρα για μια αμφισβήτηση της ελληνικής θέσης, ή μια μέση απόσταση μεταξύ των δύο χωρών, τότε αυτό θα μείνει για πολλά χρόνια, δεν αλλάζει μετά εύκολα», τόνισε ο κ. Φενέκος.

«Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις γεωπολιτικές και πολιτικές συγκυρίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αλλά και να αμφισβητήσει τα όσα είπε ο Τζέφρι Πάιατ, περί πολέμου που απεφεύχθη το 2020 με τη βοήθεια της Αμερικής, και ότι οι θέσεις της Τουρκίας παραβιάζουν τα δικαιώματα της Ελλάδας. Αυτό δεν άρεσε στην Τουρκία και ένας από τους λόγους που υπήρξε αυτή η προβολή ισχύος, ενδεχομένως να ήταν και η αμφισβήτηση των λεγομένων του Τζέφρι Πάιατ», κατέληξε.