ΕΜΑ για Όμικρον: Κανένα σοβαρό κρούσμα ή θάνατος μέχρι στιγμής – Σε “υψηλό κίνδυνο” παραμένει η Ευρώπη

271

Σε μία πρώτη αξιολόγηση των απειλών που προκύπτουν από την εμφάνιση και την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη, προχώρησε ο ΕΜΑ.

Σύμφωνα με τον EMA, o αριθμός των χωρών που αναφέρουν κρούσματα της Όμικορν συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, με συνολικά 352 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 70 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που αναφέρθηκαν από 13 Ευρωπαίους χώρες της Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ).

Η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ιστορικό ταξιδιών σε χώρες της Νότιας Αφρικής, με ορισμένα να έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις ανταπόκρισης σε άλλους προορισμούς μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αναφέρει μεταγενέστερη μετάδοση. Όλες οι περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα ήταν είτε ασυμπτωματικές είτε ήπιες. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρά κρούσματα και κανένας θάνατος μεταξύ αυτών των περιπτώσεων.

Τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα και την ανοσολογική διαφυγή είναι εξαιρετικά αβέβαια για την Όμικρον, αναφέρει ο ΕΜΑ. και προσθέτει: Ωστόσο, τα προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι της Δέλτα. Εάν συμβαίνει αυτό, η μαθηματική μοντελοποίηση υποδεικνύει ότι η Όμικρον αναμένεται να προκαλέσει περισσότερες από τις μισές μολύνσεις στην ΕΕ/ΕΟΧ μέσα στους επόμενους μήνες. Όσο μεγαλύτερο είναι το αναπτυξιακό πλεονέκτημα της Όμικρον έναντι της Δέλτα και όσο μεγαλύτερη είναι η κυκλοφορία στην ΕΕ/ΕΟΧ, τόσο μικρότερος είναι ο αναμενόμενος χρόνος έως ότου η Όμικρον προκαλέσει την πλειονότητα όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2.

Η παρουσία πολλαπλών μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδας υποδεικνύει υψηλή πιθανότητα μείωσης της εξουδετερωτικής δραστηριότητας από αντισώματα που προκαλούνται από μόλυνση ή εμβολιασμό. Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης στη Νότια Αφρική. Ωστόσο, ο πλήρης βαθμός στον οποίο αποφεύγει ή διαβρώνει την υπάρχουσα ανοσία που προέρχεται από εμβόλια ή λοίμωξη παραμένει αβέβαιος.

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις για τη σοβαρότητα της λοίμωξης που σχετίζεται με την Όμικρον παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες. Τα επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία εγείρουν σοβαρή ανησυχία ότι μπορεί να συσχετιστεί με σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου και αυξημένο κίνδυνο για επαναμολύνσεις. Οι χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον σοβαρό αντίκτυπο του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων της Δέλτα Ο αντίκτυπος της περαιτέρω εισαγωγής και εξάπλωσης της Όμικρον θα μπορούσε να είναι ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ.

Και καταλήγηγει ο ΕΜΑ: Με βάση τα επί του παρόντος διαθέσιμα περιορισμένα στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, το συνολικό επίπεδο κινδύνου για τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ που σχετίζεται με την περαιτέρω εμφάνιση και εξάπλωση της Όμικρον εκτιμάται από ΥΨΗΛΟ εως ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ.